Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Veljača 2009 12:14

Crvena knjiga gljiva Hrvatske – vrijedan poklon Knjižnici IRB-a

Napisala 

Zahvaljujemo autorima Zdenku Tkalčecu, Arminu Mešiću i Nevenu Matočecu, mladim znanstvenicima iz Zavoda za molekularnu biologiju na poklonjenoj Crvenoj knjizi gljiva Hvatske.

Gljive su velika i ekološki iznimno važna skupina organizama. Unatoč velikoj ekološkoj važnosti, gljive su jedna od najslabije istraženih skupina organizama, kako u svijetu, tako i u nas. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi oko 20000 vrsta gljiva, no do danas ih je zabilježeno manje od 25%.
Kao i većina drugih organizama na našem planetu, gljive mogu biti ugrožene ljudskim aktivnostima. Najviše ih ugrožava nestanak i degradacija staništa, no značajni uzroci ugroženosti su i onečišćenje, klimatske promjene te prekomjerno skupljanje plodišta jestivih vrsta. Izrada Crvenog popisa gljiva Hrvatske i Crvene knjige gljiva Hrvatske temeljni su koraci u njihovoj zaštiti. Od 349 vrsta koje se nalaze na Crvenom popisu gljiva Hrvatske, u ovoj knjizi detaljno je obrađeno 314 vrsta (vrste iz kategorija: kritično ugrožena – CR, ugrožena – EN, osjetljiva – VU i nedovoljno poznata – DD) .



Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 12:15