Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Prosinac 2008 14:14

Hrvatski GSSovci prvi spasili Francuze zatrpane lavinom

Napisala 

Bibliotekarka zametena u snijegu i odsječena od civilizacije, jer je jedinu cestu koja spaja Isolu 2000 i Nicu zatrpala velika  lavina, javlja čitateljima bloga IRB Knjižnice ekskluzivnu vijest, staru nekoliko minuta:

Grupa pripadnika Hrvatske Gorske službe spasavanja (GSS) koja se nije uspjela probiti do Isole 2000 gdje je organizirana zimska pripremna vježba GSS Stanice Zagreb i gdje je u subotu stigla glavnina ekipe (zajedno s nekoliko prijatelja među kojima je i gorespomenuta bibliotekarka), pa se uputila u Auron, slučajno je sudjelovala u pravoj akciji spašavanja iz dvije lavinom porušene kuće. Na putu za Auron put im je presjekla još jedna lavina preko ceste (zbog prve se nisu mogli probiti do Isole 2000), koja je za sobom pokupila i dvije kuće. Oni su bili prvi na licu mjesta i pronašli u jednoj kući žensku osobu u stanju šoka kojoj su pružili prvu pomoć. Iz druge, potpuno srušene i uništene kuće su se čuli zvukovi, za koje se poslije uspostavilo da pripadaju zatrpanom psu koji je zavijao. Dečki su i njega spasili. Nisu nikog drugog pronašli u kući. Ubrzo su stigli i francuski GSSovci i helikopter, kao i vlasnik kuće sa zatrpanim psom…

Inače, u ovom dijelu Francuske vlada pravo opsadno stanje, a genovska ciklona se pokazala u pravoj svojoj veličini. U turističkom uredu, koji je glavno mjesto susreta (i jedini pristup internetu), neki se ljudi raspituju o mogućnosti da se sutra civilizacije dokopaju helikopterom. Mi do daljnjega ostajemo zameteni, nadajući se da ćemo se spojiti s grupom iz Aurona koja još od nedjelje pokušava doći do Isole 2000.