Ispiši ovu stranicu
Petak, 07 Studeni 2008 09:52

Kratko promišljanje o knjižničnim web stranicama

Napisala 

Nekako od početka moje knjižničarske karijere :) , bavim se knjižničnim web stranicama, pa je tako nastala i stranica Knjižnice na webu u Hrvatskoj (http://nippur.irb.hr/hrv/crolibs.html) na kojoj ko kvočka svoje piliće, prikupljam i pratim knjižnične web stranice.

I tak, nakon mog četverogodišnjeg izostanka, evo mene u ulozi webmastera opet na toj stranici, veselo pregledavam linkove, mijenjam i obavljam ostalu kozmetiku kako bi stranica bila što ažurnija i preglednija. Krenula sam optimistično, u očekivanju nekih novih, ludih, web stranica koje su sigurno nastale u međuvremenu i rasturaju svojim dizajnom i informativnošću. No evo, sad u petak popodne, možda krivo vrijeme za taj posel, nikako da dođem do tih spektakularnih stranica! Sve je više manje isto ko prije! Oni koji su prije imali dobre stranice, imaju ih i sad, premda nisu u međuvremenu napravili neki ludi pomak, korak dalje prema savršenstvu, a one stranice koje su i prije bile više nego skromne, nisu baš dalje odmakle. U nekim slučajevima čini mi se da je stvar i gora, posebno kod onih knjižnica čije su web stranice u okviru web stranica njihove matične ustanove, ono ko da su im te knjižnice neka tlaka, pa malo im daju jednu stranicu, malo ih šutnu s poslužitelja, pa ih opet vrate, pa ih opet nema…A kaj se tiče kataloga, nekih popisa časopisa, fonda uopće, eh, vrlo deprimirajuće….kod nekih koji recimo nisu imali katalog, ali je bar bio neki popis časopisa i sl., sad pak nema ni kataloga, a ni popisa.Ali neću sad i o mom očekivanju svehrvatskog skupnog kataloga…

I tak sad sam na pol obavljenog posla, pa se još uvijek nekako nadam da će možda do kraja ipak zasjati neka blještava zvijezda na tom knjižničnom web nebu koja će bar malo ublažiti ovu moju žalopojku.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 08 Ožujak 2011 09:53