Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Studeni 2011 09:32

Dr. sc. Nevenko Bilić imenovan za člana Nacionalnog vijeća za znanost

Napisao 

Predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Nevenko Bilić, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, imenovan je članom Nacionalnog vijeća za znanost, najvišeg stručnog tijela koje se brine za razvitak i kvalitetu cjelokupne znanstvene djelatnosti i sustava znanosti u RH. Odluka o imenovanju donesena je na 24. sjednici Hrvatskog sabora održanoj 28. listopada 2011. godine.

Dr. Nevenko Bilić znanstveni je savjetnik IRB-a, voditelj Grupe za fiziku čestica i kozmologiju i trenutno obavlja funkciju predsjednika Znanstvenog vijeća. Nakon završenog doktorata na Sveučilištu u Zagrebu 1978. godine, počinje raditi na IRB-u kao znanstveni asistent. Od 1979. do 1981. godine bio je stipendist Fondacije Heinrich-Hertz na Fakultät für Physik, Universität Bielefeld, Njemačka. Na istom je sveučilištu boravio kao Gast Wissenschaftler 1991. godine, te kao gostujući predavač na Fakultät für Physik, Universität Hanover, u školskoj godini 1991./92. Od godine 1992. do 1995. boravio je kao Senior Research Officer na Department of Physics, University of Cape Town, Južna Afrika.

Njegovi znanstveni interesi usmjereni su na teorijsku fiziku elementarnih čestica, kvantnu teoriju polja, čestičnu astrofiziku i kozmologiju. Objavio je više od 80 znanstvenih radova (od toga 57 u CC časopisima) koji su citirani preko 1350 puta (SPIRES). Stalni je recenzent časopisa Phys. Lett. B, Phys. Rev. Lett., Phys. Rev. D i E, Class. Quant. Grav., Gen. Rel. Grav. i drugih. Bio je suorganizator šest međunarodnih konferencija i suizdavač je dvaju zbornika. Kao pozvani predavač sudjelovao je na više od 20 međunarodnih znanstvenih skupova. Držao je vježbe i predavanja na PMF-u u Zagrebu, Sveučilištu u Splitu, Universität Hanover i University of Cape Town.

Član je Matičnog odbora za prirodne znanosti - polje fizike, Grupe za ocjenjivanje znanstvenih projekata Physics Panel, Science Foundation of Ireland, Hrvatskog fizikalnog društva, u kojem je u razdoblju 2000.-2001. godine obavljao funkciju voditelja znanstvene sekcije i član je Hrvatske udruge Rimskog kluba. Također, dobitnik je godišnje Državne nagrade za znanost za 2010. godinu, za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti i to za značajan znanstveni doprinos ujedinjenja tamne materije i tamne energije u modelima kvartesencije.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Studeni 2011 09:37