Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 17 Studeni 2011 08:53

Predavanje prof. Boranića „50 godina znanstvenog rada i 75 godina života“

Napisao 

Istaknuti znanstvenik, prof. dr. sc. Milivoj Boranić održat će u četvrtak 24. studenog, s početkom u 14 sati u predavaonici III. krila, predavanje pod naslovom "50 godina znanstvenog rada i 75 godina života". U uvodnom dijelu svog izlaganja prof. Boranić će navesti bitne biografske podatke, a opis znanstvenoga rada uključit će bitna dostignuća na glavnim područjima interesa u biomedicinskoj znanosti – transplantacijskoj imunologiji, eksperimentalnoj hematologiji i onkologiji, neuroimunologiji, tkivnom inženjerstvu - te na praktične ekstenzije svoje djelatnosti putem suradnje s kliničkim ustanovama.

U nastavku predavanja prof. Boranić navest će i osnovne bibliometrijske podatke o objavljenim znanstvenim i stručnim radovima, prijevodima i udžbenicima. Podsjetit će na svoj doprinos organizaciji biomedicinske djelatnosti u Institutu i Institutu kao cjelini, te na doprinos osuvremenjivanju i izgradnji institutske infrastrukture. Spomenut će i sudjelovanje u Domovinskom ratu, a u završnom dijelu prikazat će svoj znanstveni i stručni rad nakon umirovljenja.

Prof. Boranić glavninu radnog vijeka (1961 – 2001) proveo je u Institutu, a nakon umirovljenja nastavio znanstvenu i stručnu djelatnost na medicinskim fakultetima u Osijeku i Mostaru. Objavio 198 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao kao koautor deset knjiga, jedne monografije i voditelj je 14 domaćih i 6 međunarodnih znanstvenoistraživačkih projekata. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključivši Nagradu grada Zagreba (1973), Orden zasluga za narod (1974), Orden rada sa zlatnim vijencem (1987), Republičku nagradu za značajnu znanstvenu djelatnost (1986), Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića (1998), Republičku nagradu za životno djelo (2005) i izbor za začasnog člana Hrvatskoga liječničkog zbora (2004). Sudjelovao u Domovinskom ratu od 1991. do 1992. kao dragovoljac i nosilac je Spomenice Domovinskog rata.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 17 Studeni 2011 08:56