Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 05 Prosinac 2011 12:44

Grupi iz ZOKB-a dodijeljen US patent

Napisao 

Grupi iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju u sastavu N. Basarić, M. Alečković i K. Majerski dodijeljen je US patent. Patent pod brojem US 8,022.097 nosi naslov “Adamantane-dipyrromethane Derivatives, Method of Preparation and Applications in Anion Sensing”.

Izum se odnosi na derivate adamantanskih dipirometana i njihovu upotrebu. Adamantanski dipirometani se dobivaju reakcijom adamantanskog karbonilnog derivata s pirolom ili pirolskim derivatom u prisutnosti kiseline. Adamantanski diprometani vežu sljedeće anione F-, Cl-, Br-, acetat, HSO4-, NO3-, i H2PO4-, a posebno F-.

Anioni igraju važnu ulogu u kemijskim i biološkim procesima. Mnogi anioni djeluju kao nukleofili, baze, redoks reagensi ili katalizatori koji omogućuju prijelaz između faza, dok većina enzima veže anione kao supstrate ili kofaktore. Nadalje, od velike je važnosti detektirati anionska onečišćenja u prirodnim i otpadnim vodama poput fosfata i nitrata. Stoga je od izuzetnog značaja razviti nove anionske senzore koji bi imali veće konstante asocijacije s anionima i veću selektivnost. Iz tih razloga su anionski senzori predmet intenzivnog istraživanja u posljednjih 20 godina.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Prosinac 2011 12:48