Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Siječanj 2012 13:35

Javna tribina: Cijepljenje i borba protiv zaraznih bolesti i karcinoma

Napisao 

Institut Ruđer Bošković kao prvi hrvatski član Europske udruge raka vrata maternice (ECCA - European Cervical Cancer Association) ima čast najaviti javnu tribinu "Cijepljenje i borba protiv zaraznih bolesti i karcinoma - Što moramo učiniti za sebe? Što društvo još može učiniti za nas?" koja će se održati 24. siječnja 2012. god. od 18 do 20 sati u prostorima Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb.

Tribina se održava povodom 6. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-29. siječnja 2012.) u organizaciji hrvatskih članova ECCA-e te po prvi put ove godine u suradnji s Društvom za promociju znanosti i kritičkog mišljenja.

Cilj tjedna je podizanje svijesti o raku vrata maternice i načinima kako ga se može spriječiti. Osim sekundarne prevencije raka vrata maternice redovnim probirnim pregledima (Papa testovima), primarni način prevencije ovog karcinoma je cijepljenje protiv uzročnika bolesti, odnosno humanog papiloma virusa (HPV). HPV je jedna od najraširenijih spolno prenosivih infekcija koji osim raka vrata maternice uzrokuje i druge promjene kože i sluznice čovjeka.

Cijepljenja nas prate cijeli život, od obaveznih u dječjoj dobi do onih preporučenih za pojedine skupine ljudi što otvara niz pitanja. Stoga je ova tribina posvećena općenito cijepljenju odraslih i djece te je namijenjena građankama i građanima grada Zagreba i šire, koji se žele u neposrednom kontaktu sa stručnjacima informirati o ovoj važnoj temi današnjice.

Prim. mr. sc. Jagoda Dabo, spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije iz Rijeke čije predavanje nosi naslov "Cijepljenjem i edukacijom protiv raka" osvrnut će se na cijepljenje protiv HPV-a. Dr. Vladimira Lesnikar, spec. epidemiolog, voditeljica Službe za epidemiologiju, Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz Zagreba govorit će o cijepljenju odraslih, dok će doc. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog, predstojnik Odjela za malu djecu s Jedinice intenzivnog liječenja, Zavod za infektivne bolesti djece, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba govoriti o cijepljenju djece. Moderator tribine i javne rasprave bit će dr. sc. Magdalena Grce, znanstvena savjetnica, voditeljica Laboratorija za molekularnu virologiju i bakteriologiju Instituta Ruđer Bošković te članica Uprave udruge ECCA u Bruxellesu.

Europska udruga raka vrata maternice (ECCA - European Cervical Cancer Association) je osnovana 2002. sa specifičnom ulogom da koordinira europske opće javnozdravstvno-edukativne programe koji bi podigli razinu svijesti i znanja o postojanju raka vrata maternice i načinima njegove prevencije.

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja neformalna je skupina pojedinaca zainteresiranih da svojim aktivnostima potaknu bolje razumijevanje stvarnosti, funkcioniranja svijeta oko nas, kao i ljudskog ponašanja. Društvo promovira primjenu znanstvenog pristupa i kritičko razmišljanje te djeluje na razotkrivanju i objašnjavanju popularnih zabluda u društvu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Siječanj 2012 13:40