Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Veljača 2012 12:01

Objavljena knjiga Microwave assisted cycloaddition reactions

Napisao 

Nedavno je izašla iz tiska knjiga pod naslovom Microwave assisted cycloaddition reactions autora dr. sc. Davora Margetića, člana Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju i Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković. Knjiga je izašla u seriji Chemical engineering methods and technology izdavačke kuće Nova Science Publishers, Inc. iz New Yorka.

U knjizi je demonstrirana važnost korištenja mikrovalovima potpomognute organske sinteze kao nove eksperimentalne tehnike koja modernu organsku sintezu čini ekološki prihvatljivijom zbog povećanja reakcijske efikasnosti, smanjenja utrošene energije i količine toksičnih organskih otapala.

Na primjeru cikloadicijskih reakcija opisani su temeljni principi i prednosti mikrovalne sinteze koji se mogu primijeniti i na sve ostale tipove organskih reakcija. Prikazana je sinteza mnogih heterocikličkih i policikličkih spojeva, a posebna je pažnja posvećena korištenju mikrovalnog zračenja u sintezi prirodnih spojeva i funkcionalnih organskih materijala. Praktičnu vrijednost za laboratorijski rad čine informacije o prenošenju eksperimentalnih uvjeta iz klasičnih termičkih reakcija, koje su dane u zasebnom poglavlju.

Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Veljača 2012 12:04