Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Srpanj 2012 19:49

Imenovan novi ravnatelj IRB-a

Napisao 
dr. sc. Tome Antičić dr. sc. Tome Antičić IRB

Na sjednici održanoj 6. srpnja 2012. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Tomu Antičića za ravnatelja Instituta na mandatno razdoblje od 4 godine.

Petorica kandidata za mjesto ravnatelja IRB-a su 18. lipnja 2012. godine, na zajedničkoj sjednici Znanstvenog i Upravnog vijeća Instituta te Natječajnog odbora, predstavili svoje programe vođenja Instituta.

Nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća Upravno vijeće Instituta imenovalo je dr. sc. Tomu Antičića ravnateljem IRB-a na mandatno razdoblje od 2012. do 2016. godine.

Dr. sc. Tome Antičić istaknuti je znanstvenik s velikim međunarodnim ugledom. U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je 94 znanstvena rada koji su indeksirani u bazi podataka Current Contents, a citirani su više od 2600 puta s H-indeksom 28.

Od 2008. godine predstojnik je Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF) na IRB-u. Pod njegovim vodstvom ZEF je ubrzo prerastao u najuspješniji zavod Instituta. Od ukupno 16 FP7 projekata koliko ih je na IRB-u čak 9 ih ima ZEF, a njihova vrijednost je veća od 15 milijuna kuna. Uz europske projekte Zavod ima veliki broj drugih međunarodnih projekata, poput NATO i IAEA, kao i međunarodnih ugovora od kojih dobiva značajne financijske prihode, a predvodi i po broju objavljenih znanstvenih publikacija.

Dr. Antičić voditelj je i FP7 projekta "Particle Detectors", vrijednog preko osam milijuna kuna, koji je ujedno i najveći takav projekt iz fizike, ne samo na IRB-u već i na razini Hrvatske. Projekt objedinjuje eksperimentalne aktivnosti većine laboratorija na ZEF-u, a realizacijom istog IRB će dobiti aktivnu ulogu u eksperimentalnoj nadogradnji CERN-ovih silicijskih detektora. Dr. Antičić svoju je znanstvenu karijeru započeo na Sveučilištu u Londonu gdje je, kao jedan od najboljih studenata, diplomirao fiziku 1990. godine. Na prestižnom Sveučilištu Cambridge magistrirao je teorijsku fiziku 1991. godine, a 1997. godine doktorirao je na Johns Hopkins Sveučilištu u Baltimoreu (SAD) na eksperimentalnoj fizici čestica. Većinu rada na doktoratu proveo je na istraživanjima u sklopu L3 eksperimenta na CERN-u, gdje se i trenutno bavi istraživanjem stranih čestica na NA61 eksperimentu, u kojem vodi analizu hiperona i ima ključnu ulogu u kalibraciji podataka.

Uz navedene aktivnosti, dr. Antičić voditelj je Povjerenstva IRB-a za strukturne fondove, nacionalni je ekspert pri Europskoj komisiji za projekt "FP7 Cooperation - Energy" i voditelj je Povjerenstva za praćenje Okvirnih programa Europske zajednice za istraživanje i tehnološki razvoj, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Dr. sc. Marin Roje nastavit će obnašati dužnost v.d. ravnatelja do stupanja novog ravnatelja na dužnost.

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Srpanj 2012 19:55