Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Listopad 2012 15:52

102. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Napisala 

U četvrtak, 25.10. će se u 15:00 u predavaonici 3. krila održati 102. kolokvij Knjižnice IRB-a:

Jadranka Stojanovski, Knjižnica IRB-a / Sveučilište U Zadru: KAKO JE FINCH UKRAO OTVORENI PRISTUP?

Alen Vodopijevec, Bojan Macan, Knjižnica IRB-a: KAKO JE FULIR VRATIO OTVORENI PRISTUP? - PREDSTAVLJANJE INSTITUCIJSKOG REPOZITORIJA IRB-a S PRISTUPOM CJELOVITIM TEKSTOVIMA

 

Kako je Finch ukrao otvoreni pristup?

U predavanju će biti riječi o globalnim inicijativama otvorenog pristupa u znanstvenom izdavaštvu te kako su se one odrazile na hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu. Bit će pojašnjene sve prednosti otvorenog pristupa, posebice za manje znanstvene zajednice. Ukratko će se predstaviti Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu. Dat će se pregled najnovijih zbivanja u svijetu znanstvenog izdavaštva, kao što je „Finch report“ (Velika Britanija), kao i modela koji potiču plaćanje „Article Processing Charge“ izdavačima, čime bi se osigurala dostupnost objavljenog rada u „otvorenom pristupu“. Radi li se o stvarnim pomacima prema globalnoj dostupnosti znanstvenih informacija ili će uključivanje komercijalnih izdavača trajno i nepovratno promijeniti zajednicu i okoliš otvorenog pristupa, pokazat će vrijeme.

 Kako je FULIR vratio otvoreni pristup?

Predstavljamo vam institucijski repozitorij Instituta Ruđer Bošković (Full-text Institutional Repository of the Ruđer Bošković Institute – FULIR) na čijem uspostavljanju Knjižnica aktivno radi već nekoliko godina. U prvoj fazi implementacije FULIR-a digitalizirana je dokumentarna građa IRB-a te objavljena u Fotogaleriji Knjižnice i FULIR-u (digitalizirana zbirka godišnjih izvještaja IRB-a i glasnika Ruđer). U drugoj fazi uspostave institucijskog repozitorija nastao je FULIR, koji će poslužiti kao platforma za objavljivanje cjelovitih tekstova znanstvenoh publikacija djelatnika IRB-a. U FULIR će se arhivirati cjeloviti tekstovi znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima, zbornicima konferencija, razne monografije, izvještaji i poglavlja u knjigama, ocjenski radovi, ali i razni prilozi s konferencija iza kojih nije ostao nikakav objavljeni trag, kao što su posteri, prezentacije i slično, te audio i video materijali.

Kolokviju možete i virtualno prisustvovati!

Potrebno vam je računalo povezano na internet, zvučnici te web preglednik s podrškom za Flash. Ukoliko želite postavljati pitanja, morate imati i mikrofon (poželjno slušalice s mikrofonom).

URL: http://conf.irb.hr
Lozinka za sudionike: kolokvij102

 


http://lib.irb.hr/web/hr/edukacija/kolokviji.html

Facebook: grupa Kolokviji Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 25 Listopad 2012 11:13