Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 31 Listopad 2012 10:52

Objavljen FULIR - Repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković

Napisao 
FULIR FULIR Knjižnica IRB-a

FULIR (Full-text Institutional Repository of the Ruđer Bošković Institute) (http://fulir.irb.hr) je institucijski repozitorij IRB-a u koji djelatnici IRB-a mogu pohranjivati cjelovite tekstove svih vrsta dokumenata koje produciraju tijekom znanstveno-istraživačkog rada (cjelovite tekstove radova objavljenih u znanstvenim časopisima, radova objavljenih u zbornicima konferencija, ocjenskih radova, poglavlja u knjigama, monografija, raznih izvještaja, prezentacija i postera prezentiranih na konferencijama), kao i audio-video materijale te izvorne podatke istraživanja (datasets).

U sklopu uspostave institucijskog repozitorija na IRB-u, Knjižnica je već ranije digitalizirala zbirku starih fotografija koja je dostupna u Fotogaleriji Knjižnice, kao i zbirke Godišnjih izvještaja IRB-a (sve dostupne izvještaje od 1955.), Annual Reporta (od 2002.) te Znanstvenog glasila Instituta Ruđer Bošković - Ruđer (sve dostupne brojeve od 1994. godine). U sklopu proslave Tjedna otvorenog pristupa te 102. kolokvija Knjižnice IRB-a, javnosti je predstavljen i repozitorij znanstvenih dokumenata koje su objavili/napisali djelatnici IRB-a pod nazivom FULIR.

Ideja FULIR-a jest da djelatnici IRB-a u njega pohranjuju cjelovite tekstove raznih vrsta dokumenata koji sadrže znanstveni sadržaj (objavljenih i neobjavljenih), a u skladu s autorskim pravima te da se tako na jednom mjestu okupi cjelovita znanstvena produkcija djelatnika IRB-a i da se besplatno stavi u otvoreni pristup cjelokupnoj javnosti. Dobrobiti od otvorenog pristupa znanstvenim informacijama su mnogostruke: javnost ima uvid u rezultate znanstvenih istraživanja do koji se došlo financiranjem sredstvima poreznih obveznika, znanstvene institucije i njezini znanstvenici povećavaju svoju vidljivost i vidljivost rezultata znanstvenih istraživanja koje provode te na taj način povećavaju i vjerojatnost da će njihov rad naići na veći odjek u znanstvenoj zajednici (o.p. provedena znanstvena istraživanja su dokazala da citiranost radova dostupnih u otovorenom pristupu raste i do 480% u odnosu na one radove koji nisu dostupni u otvorenom pristupu!), a otvoreni pristup znanstvenim informacijama općenito doprinosi i bržem i ravnomjernijem razvoju znanosti u cijelom svijetu.

Knjižnica će svim djelatnicima biti na raspolaganju za rješavanje bilo kakve dileme vezane uz samo arhiviranje zapisa u repozitorij, kao i nedoumice oko toga koja se verzija rada smiju pohraniti u repozitorij (preprint, postprint ili službenu izdavačevu verziju PDF-a), a kao pomoć pri tome smo implementirali i sustav koji za radove objavljene u znanstvenim časopisima već prilikom upisivanja podataka o časopisu automatski provjerava koju verziju rada autor smije pohraniti u repozitorij. Zapisi koji se pohrane u repozitorij mogu biti vidljivi svima, samo registriranim korisnicima ili samo administratorima sustava, već prema odabiru i u skladu s autorskim pravima, a moguće je za pojedine dokumente staviti i odgodu mogućnosti pristupa cjelovitom tekstu na određeni vremenski period.

Prijava u sustav se vrši putem AAI korisničkog identiteta (upisuje se samo prvi dio korisničkog imena bez oznake @irb.hr) nakon kojeg korisnik može započeti s upisivanjem bibliografskih podataka o zapisu koji želi pohraniti, kao i dodavanjem datoteka s cjelovitim tekstom.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 31 Listopad 2012 13:29