Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 19 Prosinac 2012 13:00

Oprez, "predatori" vrebaju!

Napisao 
Oprez, "predatori" vrebaju! preuzeto s: http://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/predators_reboot_2_1269277744.jpg

Ipak se kreće! - uzrečica je koju, na svu sreću, možemo vezati i uz otvoreni pristup znanstvenim informacijama (eng. Open Access). Otvoreni pristup se kreće dvama glavnim putovima - "zelenim" i "zlatnim". Zeleni put je onaj pravi put otvorenog pristupa koji se zalaže za samoarhiviranje radova u razne institucijske i druge vrste repozitorija te njihovu besplatnu dostupnost javnosti. Zlatni put je definirao časopise u otvorenom pristupu kao one kod kojih ne postoji copyright koji ograničava pristup i korištenje objavljenih materijala. Prema Budimpeštanskoj inicijativi (2002.), časopisi u otvorenom pristupu neće naplaćivati pretplatu ili pristup, već će se okrenuti drugim modelima podmirivanja troškova (npr., agencije i vlade koje financiraju istraživanja, institucije koje zapošljavaju istraživače, fondovi koji će se osloboditi otkazivanjem pretplata ili naplatom od samih autora).

Već je zlatni put nagovijestio mogućnost iskorištavanja nadasve dobre inicijative kao što je otvoreni pristup znanstvenim informacijama samo za promjenu načina zarade na znanstvenom izdavaštvu gdje bi plaćanje pretplata na časopise moglo zamijeniti plaćanje objavljivanja radova. Na taj bi se način samo promijenilo što se plaća, ali bi suštinski problem zarade na potrebi istraživača za objavljivanjem rezultata znanstvenih istraživanja te pristupom najnovijim i najkvalitetnijim znanstvenim informacijama ostao. Zloupotrebom zlatnog puta otvorenog pristupa se izdavačima i dalje omogućuje besramno bogaćenje na uštrb znanstvene zajednice i tu je sve krenulo "krivim" putem.

Komercijalni izdavači su prepoznali mogućnosti zadržavanja svojih nerealno visokih profita te su odlučili promjeniti samo svoj model poslovanja. Pojavili su se "hibridi" i "predatori" - časopisi u "otvorenom pristupu" koji naplaćuju autorima objavljivanje rada. U hibridnom modelu izdavanja časopisa su radovi za koje su autori platili "otvoreni pristup" slobodno dostupni čitateljima, dok su ostali sadržaji nedostupni, a pristup se paralelno osigurava pretplatama.

Predatori su ti koji prelaze svaku mjeru i jedina im je svrha stjecanje vlastitog profita - iskorištavaju model naplate autorima za objavljivanje rada u otvorenom pristupu najčešće bez kvalitetne recenzije istog. Kvalitetni recenzijski postupak je kriterij koji iz znanosti eliminira pseudoznanost.

Jeffrey Beall je sastavio listu Predatora. Budimo na oprezu jer njihov broj se s 23 u 2011. godini popeo do broja 225 u 2012. godini!

Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Prosinac 2012 16:04