Ispiši ovu stranicu
Utorak, 02 Travanj 2013 13:38

Besplatno dostupni alati za razmjenu datoteka

Napisao 
Slika preuzeta s: http://everythingsdynamic.blogspot.com/ Slika preuzeta s: http://everythingsdynamic.blogspot.com/

Sigurno ste često bili u situaciji da niste mogli poslati neku datoteku e-poštom jer je jednostavno bila prevelika. Možda niste znali, ali postoje mnogi alati koji takav problem mogu uspješno riješiti.

Neki od najpopularnijih su:

  1. .   Google disk - alat popularne kompanije koji je vrlo sličan Dropboxu. Za razliku od njega, Google disk omogućava pohranu podataka od čak 5 GB, što je mnogo s obzirom da je alat besplatan. Što se pametnih telefona tiče, podržava samo operativne sustave Android i iOS. Sve što je potrebno imati za registraciju je otvoren Googleov korisnički račun (isti onaj koji koristimo i za Gmail). Sve obavijesti o dijeljenju podataka će vam stizati u sandučić Gmail-a. Neke o mogućnosti Google diska su podržavanje dijeljenja datoteka koje više korisnika može uređivati odjednom s bilo kojeg uređaja te praćenje tih promjena dok se one dešavaju. Neki od dokumenata koji se mogu dijeliti i uređivati su crteži i dijagrami, obrasci, tablice, pa čak i skripte za programiranje mrežnih aplikacija
  2. Dropbox - trenutno jedan od najpopularnijih alata u svijetu za razmjenu podataka. Osigurava 2 GB prostora korisniku za besplatnu upotrebu te ga je potrebno instalirati na željeno računalo kako bi ga se koristilo. Prostor za pohranu se može besplatno povećati na različite načine, npr. pozivanjem novih korisnik, slanjem povratnih informacija Dropboxu, spajanjem na Facebook, itd. Osim što podržava razmjenu datoteka preko računala, ono po čemu se Dropbox ističe je to što omogućava preuzimanje i postavljanje datoteka s mobilnih uređaja, konkretnije pametnih telefona s operativnim sustavom Android, iOS, BlackBerry OS, Symbian, Windows Phone ili MeeGo. Takav širok opus uređaja omogućava korisniku pristup datotekama s raznih mjesta i u bilo koje vrijeme. Upravo zbog toga ne postoji opasnost da će se podaci izgubiti, pa čak i u slučaju kvara računala na kojem smo prvotno instalirali Dropbox i postavili datoteke. Sve što je potrebno kako bi se ovaj alat koristio je besplatna registracija i instaliranje programa na željeni uređaj, ili, po potrebi, na više njih, a ako ne želimo gubiti vrijeme na instalaciju, moguće je pristupiti podacima preko mrežnog preglednika.
  3. Iskon Jumbo box free– naime, radi se o usluzi Iskonovog servisa koji omogućava korisnicima da besplatno dijele datoteke do 2 GB veličine, što je i više nego dovoljno da se razmjene razne fotografije, tekstovi, video isječci i dr. Za uspješno dijeljenje datoteka potrebna je besplatna registracija putem e-pošte. Nakon registracije, korisniku se dodjeli prostor na serveru veličine 3 GB, na koji on može stavljati bili što i dijeliti to s drugima. Prilikom dijeljenja datoteke, potrebno je samo upisati e-poštu osobe s kojom se datoteka želi dijeliti, ta osoba će u svoj sandučić dobiti obavijest u kojoj će biti poveznica preko koje se datoteka može preuzeti.
Poslijednja izmjena dana Utorak, 02 Travanj 2013 16:03