Ispiši ovu stranicu
Petak, 10 Svibanj 2013 11:11

Knjižnica na mobitelu

Napisala 
Slika preuzeta sa: http://www.losgatosca.gov/ Slika preuzeta sa: http://www.losgatosca.gov/

Kad se primjerice vozite u tramvaju nedvojbeno je vidljivo (po broju zaigranih/zadubljenih/zapričanih putnika) da smo duboko zagazili u eru mobilnih uređaja koji su svaki dan sve sofisticiraniji i bez kojih mnogi ljudi više ne mogu ni zamisliti svoj život. Vjetar u leđa ovom trendu dala je ekspanzija pametnih telefona (smartphone) i pojava treće generacije mobilne telekomunikacijske tehnologije (3G, a kasnije i 4G). Neki predviđaju kako će pregledavanje mrežnih stranica uskoro preteći pregledavanje s računala i prijenosnih računala. No, kakve to veze ima s knjižnicama? Naime, mnoge su knjižnice uvidjele ovakav razvoj događaja te su počele razmišljati kako doprijeti do korisnika putem mobilnih uređaja. Tako su prvo počele prilagođavati svoje mrežne stranice za prikazivanje na malim ekranima, a sada sve više na red dolazi i prilagođavanje knjižničnih kataloga (tzv. MOPAC) i ostalih usluga. Komercijalni izdavači već su u tome pretekli knjižnice pa su za mobilne uređaje prilagodili svoje baze podataka. A što očekuju korisnici od knjižnica na mobilnim uređajima?

Oni u prvom redu žele informacije o radnom vremenu, lokaciji, kontaktne informacije, knjižnični katalog, pregled svojih posudbi, pretraživanje baza podataka, obavijesti o rezervacijama i roku za vraćanje posuđenog. Ukratko, gotovo sve informacije i izvore koje knjižnice nude na svojim mrežnim stranicama. Pa je li to moguće? Za "izlazak" knjižnice u sferu mobilnih uređaja postoje izvorne aplikacije (native applications) koje su posebno razvijene za određenu vrstu operativnog sustava (iOS, Android, RIM, itd.) i koje se pokreću na određenom mobilnom uređaju te mrežne aplikacije (web applications) razvijene na univerzalnim jezicima za programiranje mrežnih stranica koje se prikazuju pomoću web-preglednika samog telefona. Nedostatak izvornih aplikacija je njihova skupoća, potrebno je dugo vremena da se naprave i napravljene su za točno određeni mobilni uređaj. Iz tog se razloga većina knjižnica odlučuje za mrežne aplikacije.
Knjižnice rade na približavanju korisnicima putem mobilnih uređaja, pa kako ni svi dosadašnji trendovi (mrežne stranice, društvene mreže) nisu zaobišli hrvatske knjižnice, tako će vjerujem doći vrijeme i kad će se hrvatske knjižnice prilagoditi mobilnim uređajima.

 

1.
Ballard TL, Blaine A. A library in the palm of your hand. New Library World. 2013 Mar 26;114(5/6):5–5.
2.
Nowlan G. Going mobile: creating a mobile presence for your library. New Library World. 2013;114(3):142–50.


 


Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Svibanj 2013 14:54