Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 14 Kolovoz 2013 10:54

Kako je piratstvo utjecalo na uspjeh "Igre prijestolja"

Napisao 
Slika preuzeta sa: http://www.techfleece.com Slika preuzeta sa: http://www.techfleece.com

I ove je godine najpiratiziranija serija Igra prijestolja. Trenutno zadnju epizodu ovog iznimno popularnog serijala je unutar 24 sata od emitiranja ilegalno preuzelo čak milijun korisnika. Procjenjuje se da broj ilegalnih preuzimanja prelazi 5,2 milijuna po epizodi, daleko više od ostalih.

Ovi podaci nisu iznenađujući s obzirom na to da dostupne televizijske kuće ne otkupljuju navedene serije radi njihovih visokih cijena ili ih otkupe nakon dužeg perioda njihova originalnog prikazivanja.

Što se tiče Igre prijestolja, piratizaciju potiče i to što serija nije dostupna za legalnu kupnju nakon emitiranja, već morate biti isključivo HBO-ov pretplatnik (HBO je producentska kuća i vlasnik serije Igra prijestolja). Pogledamo li s druge strane, da nema interneta i mogućnosti preuzimanja sadržaja, ne bismo niti znali da neke serije i filmovi postoje, dakle gledanost bi bila puno manja nego sada.

Iako se radi o visokoj stopi piratstva za jednu seriju, HBO-u to nimalo ne smeta. Istraživanja su pokazala kako upravo korisnici koji najviše preuzimaju sadržaj s interneta na ilegalan način, najčešće i kupe taj isti sadržaj te na taj način podržavaju njihove autore. Ista situacija se odnosi i na Igru prijestolja: korisnici koji su prisiljeni gledati seriju isključivo na ilegalan način, iz već navedenih razloga, podržat će seriju kupnjom knjige, DVD-e, igre i raznih rekvizita, te tako i opet pridonijeti njezinoj popularnosti, ali na drugačiji način. Upravo zato je predsjednik HBO-a Jeff Bewkes izjavio da je visoka stopa piratstva serije Igre prijestolja bolja od nagrade Emmy.

Brz rast gledanosti i popularnosti serije može se velikim dijelom zahvaliti njenoj lakoj i brzoj dostupnosti ilegalnim kanalima. Ocrnjeno "piratstvo" donijelo je posrednim putem mnogim autorima filmova, serija, knjiga i glazbe milijunske zarade, a Jeff Bewkes bio je dovoljno "fer" da to javno kaže.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 14 Kolovoz 2013 14:41