Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Rujan 2013 11:27

Otkriveno nekoliko nekoliko novih vrsta mnogočetinaša u Jadranskom moru

Napisala 
Scanning Electron Microscope (SEM) fotografija prednjeg dijela tijela vrste Terebellides mediterranea Scanning Electron Microscope (SEM) fotografija prednjeg dijela tijela vrste Terebellides mediterranea

Nedavno je u znanstvenom časopisu Zootaxa objavljen rad u kojem je opisana nova vrsta mnogočetinaša (Polychaeta) pronađena u sjevernom Jadranu. Vrstu Terebellides mediterranea Parapar, Mikac & Fiege, 2013, opisala je, sa ko-autorima, dr. Barbara Mikac, viša asistentica u Laboratoriju za ekologiju i sistematiku bentosa, Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković. Diljem svijeta, uključujući i Mediteran, mnogi primjerci roda Terebellides do nedavno su određivani kao T. stroemii, vrsta za koju se smatralo da je kozmopolitska. Ovo istraživanje potvrdilo je, uz studije u ostalim dijelovima svijeta, da je raznolikost ovog roda mnogo veća nego se ranije mislilo i da T. stroemii nije prava kozmopolitska vrsta.

Dr. Barbara Mikac, koja je od svibnja 2012 do listopada 2013 godine na poslijedoktorskom usavršavanju u Consiglio Nazionale delle Ricerche - Istituto per l'Ambiente Marino Costiero u Palermu (Italija), opisala je zadnjih godina još nekoliko novih vrsta mnogočetinaša iz Jadranskog mora: Erseia oligochaeta Nygren, Sundkvist, Mikac & Pleijel, 2010; Amphicorina rovignensis Mikac, Giangrande & Licciano, 2013; Megalomma pseudogesae Mikac, Giangrande & Licciano, 2013. Uz ostala istraživanja u Laboratoriju za ekologiju i sistematiku bentosa, posljednjih nekoliko godina bavila se i pisanjem Liste mnogočetinaša Jadranskog mora, koja je trenutno u postupku objavljivanja.

Mnogočetinaši (Polychaeta) su uglavnom morski beskralješnjaci, široko rasrostranjeni u svim morskim staništima, od zone plime i oseke pa sve do najvećih dubina. Jedna su od biološki najraznolikijih skupina beskralješnjaka u Jadranskom moru. Svojom brojnošću i brojem vrsta te funkcionalnom raznolikošću mnogočetinaši predstavljaju jednu od najznačajnijih skupina organizama u zajednicama morskog dna, te se mogu smatrati reprezentativnom skupinom za procjenu njihove raznolikosti, stanja i dinamike. Stoga je istraživanje ovih crvolikih beskralješnjaka od iznimne važnosti kako u temeljnoj znanosti tako i u primjenjenim okolišnim istraživanjima.

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Rujan 2013 11:36