Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Rujan 2013 07:54

Besplatno dostupni IRB alati za razmjenu datoteka

Napisao 
Slika preuzeta s: http://geekgirlcamp.com/ Slika preuzeta s: http://geekgirlcamp.com/

Osim besplatnih alata za razmjenu datoteka dostupnih svima postoje i oni koji su smješteni na poslužiteljima Instituta Ruđer Bošković te su dostupni samo zaposlenicima ustanove. Ti alati su praktični ako ste zaposlenik IRB-a jer je za pristup potreban samo AAI račun koji svaki zaposlenik može zatražiti od Centra za informatiku i računarstvo (isti onaj koji se koristi za pristup e-pošti IRB-a).

  1. Jumbo IRB  – Alat na koji zaposlenici Instituta Ruđer Bošković mogu besplatno postaviti i preuzeti datoteke. Omogućava pohranu podataka do 2 GB veličine, na period do 14 dana (nakon toga se podaci brišu). Vrlo je koristan u slučaju kad su datoteke prevelike da ih se pošalje e-poštom. Radi tako da korisnik prvo postavi datoteku, odabere nakon koliko dana će se datoteka obrisati s poslužitelja (najviše 14 dana), adresu primatelja, ili više njih, koje ne moraju imati irb domenu, tj. adresa primatelja ne mora biti s IRB-a već bilo koja postojeća (npr. Gmail, Yahoo itd.). Ako želite vaše podatke dodatno zaštititi, postoji mogućnost postavljanja lozinke na datoteku tako da prilikom njenog preuzimanja korisnik mora unijeti lozinku koja se šalje primatelju na njegovu adresu e-pošte. Dodatna mogućnost Jumbo IRB-a je odobravanje vanjskom korisniku da postavi datoteku: korisnik može odobriti jednokratno postavljanje datoteke osobi koja nije zaposlenik IRB-a. Poveznica postavljene datoteke će tada biti dostavljena korisniku na IRB-ovu e-poštu. Detaljnije informacije o načinu korištenja dostupne su na Jumbo - IRB WikiDesk.

  2. IRB OwnCloud – Još jedan besplatan alat dostupan zaposlenicima IRB-a, a služi za pohranu, dijeljenje i organiziranje mapa i datoteka različitih vrsta. Neke od funkcija koje ovaj alata podržava su slušanje glazbe, pregledavanje slika, organiziranje kalendara, kontakata i poslova te bilježenje mrežnih stranica. Postavljanje je moguće za datoteke do 512 MB, a pohrambeni prostor sadrži 1 GB. Za razliku od Jumbo IRB-a, Owncloud može dijeliti datoteku neograničeno dugo, potrebno je samo označiti opciju share pored datoteke i odabrati ciljane korisnike. Jedna od najkorisnijih opcija ovog alata je mogućnost vraćanja datoteka na prijašnje verzije pa ako dođe do neželjenih promjena u datoteci, one se uvijek mogu ispraviti.
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Rujan 2013 08:30