Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Rujan 2013 13:57

Za to vrijeme u Zagrebu...

Napisala 
Za to vrijeme u Zagrebu... Photo: Zelena akcija

U Zagrebu se ne potiče korištenje javnog prijevoza, jer je cijena jedne vožnja ZET-om 50% skuplja od jednog sata parkiranja u prvoj zoni. Građane to potiče da za odlazak u centar grada koriste automobile.

Aktivisti Zelene akcije su povodom Europskog tjedna mobilnosti na Trgu bana Jelačića ukazali na niz problema u funkcioniranju zagrebačkog javnog prijevoza i predložili smanjenje cijena javnog prijevoza koje bi ZET-u donijelo veće prihode.

Građani se švercaju jer im je ZET-ov prijevoz preskup. Istovremeno, najavljuje se drastično povećanje kazni za švercanje u ZET-ovim vozilima.

Iz Zelene akcije ističu da bi :"Smanjenjem cijene na 5 kuna za pojedinačnu vožnju znatno veći broj građana bi odlučio platiti vožnju ZET-om. Osim toga, niska cijena motivirala bi i dio građana da svoje automobile ostave kod kuće te da koriste javni prijevoz, čime bi ZET dobio nove putnike i nove prihode."

Zelena akcija, osim sniženja cijene karata u javnom prijevozu, predlaže da se ZET subvencionira od zarade Zagrebparkinga. Cijena parkinga u središtu grada, poručuju, više se ne smije smanjivati, a potrebna je i gradnja novih tramvajskih pruga, kao i povećanje brzine javnog prijevoza, s obzirom da je prosječna brzina tramvaja trenutno tek 12 kilometara na sat.

I stvarno „vijest za povijest“ prema komenarima jednog čitatelja portala Index: HŽ putnički prijevoz je na čak dva dana na jednoj putničkoj liniji, omogućio „besplatan prijevoz bicikala na relaciji Dugo Selo - Savski Marof - Harmica i obratno u subotu i nedjelju 21. i 22. rujna“, te se time uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, koji je posvećen održivom kretanju.

Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Rujan 2013 07:46