Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Listopad 2013 08:44

FULIR - Repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković

Napisao 
FULIR FULIR Knjižnica IRB-a

FULIR (Full-text Institutional Repository of the Ruđer Bošković Institute) (http://fulir.irb.hr) je institucijski repozitorij IRB-a u koji djelatnici IRB-a mogu pohranjivati cjelovite tekstove svih vrsta dokumenata koje produciraju tijekom znanstveno-istraživačkog rada (cjelovite tekstove radova objavljenih u znanstvenim časopisima, radova objavljenih u zbornicima konferencija, ocjenskih radova (doktorske disertacije, magistarski i završni radovi), poglavlja u knjigama, monografija, raznih izvještaja, prezentacija i postera prezentiranih na konferencijama), kao i audio-video materijale te izvorne podatke istraživanja (datasets).

Ideja FULIR-a jest da djelatnici IRB-a u njega pohranjuju cjelovite tekstove raznih vrsta dokumenata koji sadrže znanstveni sadržaj (objavljenih i neobjavljenih), a u skladu s autorskim pravima, te da se tako na jednom mjestu okupi cjelovita znanstvena produkcija djelatnika IRB-a i da se besplatno stavi u otvoreni pristup cjelokupnoj javnosti. Dobrobiti od otvorenog pristupa znanstvenim informacijama su mnogostruke: javnost ima uvid u rezultate znanstvenih istraživanja do koji se došlo financiranjem sredstvima poreznih obveznika, znanstvene institucije i njezini znanstvenici povećavaju svoju vidljivost i vidljivost rezultata znanstvenih istraživanja koje provode te na taj način povećavaju i vjerojatnost da će njihov rad naići na veći odjek u znanstvenoj zajednici (o.p. provedena znanstvena istraživanja su dokazala da citiranost radova dostupnih u otovorenom pristupu raste i do 480% u odnosu na one radove koji nisu dostupni u otvorenom pristupu!), a otvoreni pristup znanstvenim informacijama općenito doprinosi i bržem i ravnomjernijem razvoju znanosti u cijelom svijetu.

Iako se znanstvenici često ustručavaju stavljati u otvoreni pristup cjelovite tekstove radova koje su objavili, ne bi trebali jer kao autori zadržavaju određeni dio autorskih prava i u pravilu smiju samoarhivirati određenu verziju objavljenih radova u institucijski repozitorij ili na vlastite mrežne stranice. Kako bismo vam u tom procesu pomogli, prilagodili smo FULIR da automatski za radove objavljene u časopisima za vas provjerava koju verziju teksta smijete pohraniti u repozitorij. Ukoliko imate nedoumica oko verzije rada koju smijete samoarhivirati u FULIR, slobodno se obratite djelatnicima Knjižnice za pomoć. Zapisi koji se pohrane u repozitorij mogu biti vidljivi svima, samo registriranim korisnicima ili samo administratorima sustava, već prema odabiru i u skladu s autorskim pravima, a moguće je za pojedine dokumente staviti i odgodu mogućnosti pristupa cjelovitom tekstu na određeni vremenski period.

Prijava u sustav se vrši putem AAI korisničkog identiteta (upisuje se samo prvi dio korisničkog imena bez oznake @irb.hr) nakon kojeg korisnik može započeti s upisivanjem bibliografskih podataka o zapisu koji želi pohraniti, kao i dodavanjem datoteka s cjelovitim tekstom.

Namjera nam je što prije osigurati razmjenu podataka između FULIR-a i CROSBI-ja kako biste podatke o vašim radovima unosili samo u jednu bazu podataka. Pravovremeno ćemo vas obavijestiti kada omogućimo i tu funkcionalnost. Za sada je u FULIR-u moguće povlačenje metapodatka o radovima iz arXiva i PubMED-a, kao i BibTeX datoteka (više o tome).

Osigurajte bolju vidljivost, čitanost i citiranost vaših radova - unesite cjelovite tekstove vaših radova u FULIR i stavite ih u otvoreni pristup!

Više informacija o FULIR-u možete pronaći na mrežnim stranicama Knjižnice IRB-a, kao i na stranici s najčešćim pitanjima i odgovorima. Za sva ostala pitanja možete nas kontaktirati osobno, putem telefona ili e-pošte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 10 Listopad 2013 08:57