Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Prosinac 2013 14:11

Horizon 2020 i obaveza otvorenog pristupa znanstvenim informacijama

Napisao 
Horizon 2020 i obaveza otvorenog pristupa znanstvenim informacijama http://ec.europa.eu

Vjerojatno već svi znate da su otvoreni natječaji iz programa EC Horizon 2020 i svi se nadamo da ćemo uspjeti ugrabiti što veći dio tog financijskog kolača koji bi nam omogućio raditi kvalitetnu znanost u narednom periodu. No, jeste li znali da program Horizon 2020 donosi i obavezu stavljanja radova objavljenih na temelju istraživanja financiranih od strane programa Horizon 2020 u otvoreni pristup?

Naime, u dokumentu pod nazivom HORIZON 2020 : Multi-beneficiary General Model Agreement u članku 29 govori se o obavezi znanstvenika čija su istraživanja financirana u sklopu programa Horizon 2020 da rezultate tih istih istraživanja objavljene u recenziranim znanstvenim publikacijama MORA pohraniti u otvoreno dostupni repozitorij i omogućiti otvoreni pristup istima. Ukoliko autor objavi rad u publikaciji koja automatski omogućava otvoreni pristup tom radu, autor je svejedno obavezan odmah po publiciranju taj isti rad pohraniti i u otvoreno dostupni repozitorij (u slučaju IRB-a, to je FULIR), a u svim ostalim slučajevima (npr., objavljivanje rada u časopisu za koji se mora platiti pretplata za pristup) rad mora pohraniti u otvoreno dostupni repozitorij najkasnije u roku od 6 mjeseci (12 mjeseci za područje društvenih znanosti i humanistike) nakon službenog objavljivanja rada. Što se verzija rada tiče, Europska komisija je odredila da autori moraju u repozitorije pohraniti objavljenu verziju rada (izdavačev PDF) ili završnu verziju rada koja je prošla recenzijski postupak (tzv., postprint), ovisno o autorskim pravima izdavača. Ukoliko imate ikakvih nedoumica oko verzije rada koju smijete pohraniti u FULIR, slobodno kontaktirajte knjižničara za pomoć.

Pošto većina izdavača prilikom objavljivanja radova autorima daje na potpis ugovor koji se zove Copyright Transfer Agreement kojim autori prenose na izdavača većinu svojih autorskih prava, autori moraju biti osobito pažljjivi što potpisuju. Ukoliko je Copyright Transfer Agreement koji im je ponuđen za potpisivanje za njih nepovoljan, tj., ne dopušta im pohranjivanje rada u institucijski repozitorij (postprint ili objavljenu verziju), autori to svoje pravo moraju ispregovarati kako bi bili u mogućnosti zadovoljiti uvjete koje im postavlja Horizon 2020. Naravno, postoji i mogućnost da se izdavaču plate, tzv., Article Processing Charges, čime će objavljeni rad biti objavljen pod Creative Commons licencom te će odmah biti dostupan i na stranicama izdavača. No, zašto omogućavati komercijalnim izdavačima dodatni ekstra profit (pretplata na časopis + Article Processing Charges za objavljivanje pojedinih članaka s opcijom otvorenog pristupa), kad već ionako enormno zarađuju na samoj potrebi znanstvenika da objavljuju rezultate svojih istraživanja?!

Osim što se u dokumentu HORIZON 2020 : Multi-beneficiary General Model Agreement propisuje da autori moraju svoje publikacije nastale na temelju istraživanja iz programa Horizon 2020 staviti u otvoreni pristup u otvoreno dostupne repozitorije, Europska komisija također apelira na znanstvenike da u te iste repozitorije pohrane u otvorenom pristupu i izvorne podatke istraživanja koji su potrebni da bi se validirali rezultati prikazani u objavljenim publikacijama.

Ukoliko znanstvenici ne stave svoje radove u otvoreni pristup putem repozitorija, mogu biti kažnjeni na način da se financiranje njihovog projekta smanji, kao i na ostale načine koji se spominju u 6. poglavlju HORIZON 2020 : Multi-beneficiary General Model Agreementa!

Što se tiče otvoreno dostupnih repozitorija u koji se spomenute publikacije i izvorni podaci istraživanja trebaju pohranjivati u otvorenom pristupu, oni moraju odgovarati određenim tehničkim zahtjevima kako bi bili kompatibilni s OpenAIRE infrastrukturom (Open Access Infrastructure for Research in Europe). Repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković - FULIR je već godinu dana u potpunosti kompatibilan s OpenAIRE infrastrukturom te je na taj način Knjižnica IRB-a prva (a za sada i jedina) u Hrvatskoj omogućila djelatnicima vlastite institucije infrastrukturu putem koje mogu svoje publikacije pohranjivati u otvorenom pristupu na način da ujedno zadovoljavaju i zahtjeve Europske komisije iz programa Horizon 2020.

Ukoliko imate ikakvih pitanja vezanih uz otvoreni pristup, autorska prava, vaše obaveze vezano uz samoarhiviranje objavljenih radova na temelju Horizon 2020 projekata ili nešto slično, slobodno nam se obratite.

Poslijednja izmjena dana Petak, 13 Prosinac 2013 16:26