Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 29 Siječanj 2014 14:49

Grupnim financiranjem do energetski neovisne osnovne škole „Ostrog“

Napisala 

 

H-alter donosi zanimljiv članak o novom projektu Osnovne škole „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću.
Početkom prosinca 2013. škola je uz pomoć programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetske zadruge Kaštela, pokrenula crowdfunding kampanju za prikupljanje donacija za izgradnju solarne elektrane. Uz pomoć Internet donatora postali bi prva energetski nezavisna škola u Hrvatskoj. Potrebno je prikupiti 55.000 kuna (10.000 USD) za troškove solarne elektrane, pa ako velik broj građana donira makar mali prilog, san o energetski neovisnoj školi može postati dostižan. Grupno financiranje za školu Ostrog je dio #GivingTuesday kampanje koju je pokrenula crowdfunding platforma Indiegogo na kojoj se i prikuplja novac za školu. Giving Tuesday je globalni pokret kojim se želi potaknuti darivanje i filantropija kao protuteža potrošačkoj groznici Crnog petka koja u Americi označava predbožićne rasprodaje.

OŠ "Ostrog" ima botanički vrt, zaštićeni spomenik parkovne hortikulture, jedini takav u Hrvatskoj. Na površini od 4 hektara vrta uspijeva oko 1000 biljnih sorti sa svih strana svijeta, a djeca uče o vrijednostima i bogatsvu prirodnog okruženja, ekološkom uzgoju i čuvanju prirode. Uz agrumik, egzote i četinjače, bambusov vrt, aromatično bilje, mali biblijski vrt, sukulente, tu su i maslinik, staklenik, te rasadnik i kompostište. Maslinik s 40 sorti maslina i 170 stabala, u zadnjoj berbi je dao 1400 kila maslina, odnosno 150 litara ulja. U berbi sudjeluju učitelji i svi učenici od prvih do osmih razreda. Učenička zadruga Maslina radi proizvode od plodova iz vrta, likere od smokve, žižule, rogača i sl. Učenička zadruga djeluje već trideset godina, a škola je nedavno sudjelovala u osnivanju Energetske zadruge Kaštela, inspirirane planovima otoka Krka da postane energetski nezavisan.
"Zamislili smo da smanjimo potrošnju i da zamijenimo sadašnje lož ulje čistom energijom, solarima i biomasom za grijanje tople vode i radijatore. Novac koji se tako uštedi i zaradi mogao bi se uložiti u obnavljanje škole, saniranje krova i pomoć u knjigama socijalno ugroženim obiteljima. U ovoj su priči djeca ipak najvažnija, moramo educirati djecu o važnosti štednje energije, zaštiti okoliša i zadrugama jer se samo na njima  može graditi neka održivija budućnost", misli zadrugar Nikša Tranfić. Ravni krov škole idealan je za postavljanje solarnih panela, a komin koji ostaje nakon prerade maslina, dobro je biogorivo.

Crowdfunding (grupno financiranje) se u svijetu već pokazalo uspješno u financiranju kreativnih projekata od javnog interesa, a ulaganje u obnovljive izvore energije je područje u kojem mnogi rado sudjeluju. "Osnovna ideja koju nudi crowdfunding jest da ne moramo biti bogati da bi stvarali bogatiji svijet oko sebe, već i s deset kuna uloženih u obnovljive izvore radimo razliku", kažu Đukan i Pašičko iz UNDP-a. "Obratit ćemo se građanima koji su svjesni da svojim postupcima utječu na svijet koji nastaje. Takvi će izabrati pokloniti školarcima energetsku neovisnost što za sobom povlači i ekonomsku neovisnost, a kasnije i mentalnu. Nekom to možda izgleda samo kao ulaganje u tehnologiju, ali zapravo ovdje se ulaže u održivu budućnost. Ti klinci koji danas trče hodnicima su najbolje ulaganje koje možemo imati i jedina šansa da svijet koji stvaramo ostane u dobrim, boljim rukama".

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 29 Siječanj 2014 15:59