Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 14:00

A. G. Matoš 17.3.1914.

Napisala 
A. G. Matoš 17.3.1914. http://hr.wikiquote.org/wiki/Antun_Gustav_Mato%C5%A1

U povodu obilježavanja stogodišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će 18. ožujka jedanaest dosad neobjavljenih pisama toga istaknutog hrvatskog pjesnika, novelista, feljtonista, esejista i putopisca.

Antun Gustav Matoš umro je 17.3.1914. u Zagrebu. Rođen je 13.6.1873. u Tovarniku u Srijemu. S roditeljima kao dvogodišnjak dolazi u Zagreb te govori da je "Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrebčanin odgojem". Upisao je studij veterine u Beču od kojeg je odustao, a svirkom na violončelu, novinarstvom i davanjem instrukcija preživljavao je kao vojni bjegunac 13 godina prognonstva u Beogradu, Ženevi i Parizu. Amnestiran 1908. vraća se u Zagreb te polaže ispite za učitelja Više pučke škole, ali nikada nije imao stalni posao. Matoš počinje pisati kao 19-godišnjak. 1892. pripoviješću Moć savjesti počinje i period moderne u književnosti. Matošev literarni opus čini dvadesetak tiskanih, ali i neobjavljenih knjiga, pripovijedaka, feljtona. putopisa, pjesama, kritika i polemika. Hrvatski jezik i hrvatski krajobraz tematske su okosnice njegova pjesništva. Hrvatskoj književnosti vraća zanemarenu dijalektalnu poeziju na kajkavskom narječju. Napisao je 80-ak pjesama, od kojih su mnoge antologijske (Jesenje veče, Notturno, Utjeha kose). Matoš je boem, intelektualac, polemičar i kritičar. Izrazito je domoljuban pravaš, starčevićanac, snažne nacionalne svijesti. Kao 40-godišnjak odlazi u Italiju na neuspješno liječenje raka grla i uha.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, uz Virtualnu zbirku djela A.G. Matoša, započinje izgradnju digitalne zbirke Matoš i ja, kojom žele potaknuti i popularizirati čitanje Matoševih djela. Pozivaju sve koji vole Matoša da im pošalju fotografije, zvučne ili filmske zapise povezane s njim. NSK će virtualnu izložbu Antun Gustav Matoš predstaviti ove godine u studenom, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 20 Ožujak 2014 12:35