Ispiši ovu stranicu
Utorak, 01 Travanj 2014 10:17

125 godina Botaničkog vrta PMF-a

Napisala 

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu je najstariji hrvatski botanički vrt, koji ove godine navršava 125 godina. Tim povodom je Hrvatska pošta izdala prigodnu mirisnu marku.

 Botanički vrt PMF-a zakonom je zaštićen kao kulturno dobro i spomenik parkovne arhitekture. Zamišljen je kao engleski vrt, u kojem se ne primjenjuju stroge geometrijske forme i simetrija, a samo dijelom je formiran u francuskom stilu. U staklenicima su biljke iz toplih podneblja, a posjetiteljima su omiljena dva jezerca s mostićem. U izložbenom paviljonu se tijekom sezone održavaju edukativne radionice, predavanja i izložbe. U Botaničkom vrtu ima gotovo 5000 biljnih vrsta raspoređenih u tematske zbirke. Velika pozornost pridaje se autohtonim – domaćim biljkama, a naročito ugroženim i zakonom zaštićenim vrstama hrvatske flore. U svibnju se održava „Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma“ koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Smješten u samom središtu grada, Botanički vrt PMF-a treća je najpopularnija turistička znamenitost u Zagrebu. Otvoren je od 1. travnja do 1. studenog.

U neposrednoj blizini Instituta Ruđer Bošković, u Schrottovoj 39 nalazi se još jedan fakultetski botanički vrt: Botanički vrt ljekovitog bilja Fran Kušan, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Iskoristite proljetne dane za posjet botaničkim vrtovima! :)

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Travanj 2014 15:27