Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 12:37

Od pustinje do ledenjaka: književnost čileanskih Hrvata

Napisala 

Predstavljanje knjige dr. sc. Željke Lovrenčić o književnosti čileanskih Hrvata, održat će se u srijedu 14.5. u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3.
Željka Lovrenčić je književnica, prevoditeljica i voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U monografiji „Od pustinje do ledenjaka“ predstavlja književno stvaralaštvo čileanskih autora hrvatskoga podrijetla, koji su postigli zapažene rezultate u čileanskoj kulturi, osobito u književnosti.

Pozdravnu riječ, uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića, održat će veleposlanik Republike Čile NJ.E. g. Germán Orlando Ibarra Morán. O knjizi će uz autoricu, govoriti dr. sc. Sanja Vulić, te u ime nakladnika, dr. sc. Boris Domagoj Biletić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika. Tekstove iz knjige čitat će dramski umjetnik Dubravko Sidor, a predstavljanje će voditi Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika.

Željka Lovrenčić zadnjih se godina istaknula kao najbolja poznavateljica književnih djela čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla. Španjolskim jezikom koristi se gotovo 400 milijuna izvornih govornika, među kojima je više od pola milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Hrvati još od Dubrovačke Republike (1272.–1808.) žive u zemljama španjolskog govornog područja i imaju razvijenu iseljeničku nakladničku djelatnost, što je potaknulo interes naše hispanistice prema španjolskoj Croatici iz Čilea, gdje živi naša najbrojnija južnoamerička zajednica. Željka Lovrenčić je nedavno obranila doktorsku disertaciju na temu „Hispanistička Croatica: tri naraštaja čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla“.

Naslov monografije „Od pustinje do ledenjaka“, dočarava mjesta na kojima žive Hrvati u Čileu. Najveći broj hrvatskih doseljenika nastanio se u gradu Antofagasti u pustinjskom kraju sjevernoga Čilea, zatim u gradu Punta Arenas, na ledenom jugu, te u središnjem dijelu Čilea, oko glavnog grada Santiaga.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 13 Svibanj 2014 10:55