Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Svibanj 2014 14:18

Nasta Rojc - kritička retrospektiva

Napisala 

U Umjetničkom paviljonu do 1. lipnja traje izložba – Nasta Rojc- kritička retrospektiva... Izloženo je više od stotinu slika nastalih u razdoblju od 1902. do 1949. godine. Brojne slike su iz privatnih zbirki, do sada neizlagane. Djela Naste Rojc obilježena su izrazitom emotivnošću. U knjizi sjećanja napisala je „Slike su listovi dnevnika mog duševnog raspoloženja.“ (Radno vrijeme: utorak-nedjelja 11:00 - 19:00)

 

Ovom izložbom se obilježava i 130. godišnjica rođenja i 50. godišnjica smrti ove pomalo zaboravljene slikarice neobične, intrigantne pojave na likovnoj sceni moderne hrvatske umjetnosti. Nasta Rojc inicijatorica osnutka Kluba likovnih umjetnica (1928. godine) smatra se poticateljicom „ženskoga“ slikarstva u hrvatskoj umjetnosti prve polovine 20. stoljeća.

 

„Mnogo se toga u njenim gledištima i nazorima, ponašanju i stilu života kosilo s kanonima i nepisanim pravilima visokoga građanskog društva kojemu je pripadala i malograđanskog morala s kojim se – tolerantna i pravdoljubiva, ali samosvojna i nesputana – neminovno sukobljavala. Već stilom života posvjedočila je svoj avangardizam. Smjelošću pravog borca opirala se uskogrudnoj malograđanštini, a modernističkim iskoracima, koliko god oni bili rijetki, pokazala je kako joj ni modernizam nije bio stran.“

 

„Ovom kritičkom retrospektivom na kojoj su izložena ponajbolja djela ove, mora se priznati, velike slikarice zatvorio se krug. A zatvaranjem kruga moguće je sagledavati Nastine slike kroz vrijeme, kroz razne faze, razne teme, motive i tehnike. Time smo željeli javnosti i struci predočiti svu raskoš talenta ove slikarice, njezinu važnost i vrijednost te time potaknuti novo čitanje što će ujedno, nadamo se, pridonijeti revalorizaciji cjelokupnoga opusa Naste Rojc, pa bi se tako utvrdilo mjesto koje joj zasluženo pripada unutar hrvatske umjetnosti prve polovine 20. stoljeća.“ (s mrežnih stranica Umjetničkog paviljona)

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 14:23