Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Srpanj 2014 09:57

Nepoznati Zagreb Marije Braut

Napisao 
http://www.umjetnicki-paviljon.hr/hr/izlozbe/aktualna_izlozba/ http://www.umjetnicki-paviljon.hr/hr/izlozbe/aktualna_izlozba/

U prostoru Umjetničkog paviljona u subotu 26.7. u 12h otvara se izložba "Nepoznati Zagreb Marije Braut" sastavljena od stotinjak fotografija koje prikazuju Zagreb u doba kad su nastajale prometnice, mostovi, hoteli... Kako je namjera Umjetničkog paviljona bila skrenuti pažnju na umjetničina manje poznata djela, većinom su birane do sada još neizlagane fotografije (njih osamdesetak), od kojih mnoge dolaze iz privatnih arhiva Marije Braut te foto-arhiva Muzeja grada Zagreba.

Izložba kojom Umjetnički paviljon obilježava 85. rođendan znamenite fotografkinje ujedno je i ostvarenje njene velike želje; kako sama kaže, "Najviše mi znači kada vidim da su moje fotografije još uvijek aktualne. [...] Jednom će netko gledati moje još neobjavljene negative koje ću dati muzejima i galerijama i poželjet će ih razviti i postaviti izložbu. To će mi biti najveće priznanje".

Marija Braut rođena je 1929. u Celju, a fotografijom se počela baviti u atelijeru Toše Dabca, čija je učenica bila od 1967. do 1970. Prvu je izložbu održala 1969. s Petrom Dabcem, a iste godine postaje i članica ULPUH-a i Fotokluba Zagreb. Od 1972. djeluje kao samostalni umjetnik. Do danas je održala preko 100 samostalnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Izložbu je moguće razgledati do 7.9.2014.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 24 Srpanj 2014 09:18