Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Listopad 2014 09:32

Poziv na predavanja o otvorenoj znanosti, otvorenom pristupu publikacijama te otvorenom pristupu znanstvenim podacima

Napisala 

Kolegice i kolege iz knjižničarske struke pozivamo na događanje pod nazivom "Otvorena znanost - sve o otvorenom pristupu informacijama u znanosti i novim trendovima u znanstvenoj komunikaciji" koje će se održati 22. listopada od 10:00 do 15:00h na Institutu Ruđer Bošković u Knjižnici 1. krila u sklopu sudjelovanja na međunarodnom projektu FOSTER (Facilitate Open Science Training for European Research).

Sudjelovanje na događanju je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se OVDJE. No, ukoliko se ne uspijete prijaviti za ovaj termin, ne očajavajte - ista predavanja ćemo organizirati i početkom studenoga, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni :-)

Program događanja:

  • 10:00h - 11:20h - Otvorena znanost (Jadranka Stojanovski) - predavanje o otvorenom procesu znanstvene komunikacije, otvorenom recenzijskom postupku, otvorenim formatima i alatima, standardima i prosudbi, tj. potencijalima koje otvaranje znanosti sa sobom nosi.
  • 11:20h - 11:40h - Pauza za kavu (osigurava FOSTER projekt)
  • 11:40h - 13:00h - Otvoreni pristup publikacijama (Bojan Macan) - o otvorenom pristupu publikacijama i raznim modelima otvorenog pristupa, kao i predatorima koji vrebaju pod krinkom 'otvorenog pristupa'. Također će biti govora i o obavezama znanstvenika vezano uz osiguravanje otvorenog pristupa publikacijama nastalim na temelju istraživanja u sklopu programa Obzor2020 te ulozi koju knjižnice tu moraju preuzeti na sebe.
  • 13:00h - 13:40h - Pauza za osvježenje sa sendvičima (osigurava FOSTER projekt)
  • 13:40h - 15:00h - Otvoreni pristup znanstvenim podacima - o otvorenom pristupu znanstvenim podacima: upravljanju, pohrani, arhiviranja i korištenju postojećih dostupnih istraživačkih podataka.

Sažeci predavanja 

Više informacija o FOSTER projektu i sudjelovanju Knjižnice IRB-a u istom

Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Listopad 2014 09:56