Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Travanj 2015 13:23

Institut Ruđer Bošković donio obvezu samoarhiviranja publikacija u institucijski repozitorij FULIR

Napisao 

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić je 14. travnja 2015. godine donio Odluku o obavezi pohrane znanstvenih, stručnih i popularnih radova u Repozitorij Instituta Ruđer Bošković – FULIR, prvu odluku takve vrste na hrvatskim akademskim i istraživačkim ustanovama. Spomenutom Odlukom je svim djelatnicima Instituta propisana obveza pohranjivanja svih svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova u institucijski repozitorij FULIR te, kada je god to moguće, osiguravanja otvorenog pristupa istima. Odluka je donesena je u skladu s Hrvatskom deklaracijom o otvorenom pristupu iz listopada 2012. godine, preporukom Europske komisije Recommendation on access to and preservation of scientific information od 17.srpnja 2012. te praksom najprestižnijih svjetskih znanstvenih institucija. Njezinim je donošenjem IRB dao snažnu podršku inicijativi otvorenog pristupa u Hrvatskoj te utabao put i drugim hrvatskim akademskim i istraživačkim ustanovama koje će, nadamo se, slijediti ovaj svijetli primjer.

Samom Odlukom je propisano da svi djelatnici IRB-a moraju u FULIR pohraniti digitalnu kopiju svih svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova te im, kada je god to moguće, osigurati otvoreni pristup. Pod znanstvenim, stručnim i popularnim radovima se podrazumijevaju radovi objavljeni u časopisima i zbornicima radova sa skupova, poglavlja u knjigama, monografije i druge vrste knjiga, ocjenski radovi, prezentacije i posteri s izlaganja na konferencijama, prezentacije i popratni materijali s predavanja održanih na Institutu i drugim ustanovama, materijali za učenje i poučavanje te tehnička i druga izvješća.
Autori su dužni pohraniti digitalne kopije svojih radova u FULIR u trenutku prihvaćanja rada za objavu, a najkasnije u trenutku same objave ili javne prezentacije rada. Pohranjuje se završna verzija rukopisa koja je prihvaćena za objavljivanje i/ili objavljena (izdavačeva) verzija rada, ako je to u skladu s autorskim pravima izdavača. U slučaju da autori prilikom objavljivanja publikacija s izdavačem potpisuju ugovor o prijenosu autorskih prava kojim se autori odriču dijela svojih autorskih prava, djelatnici IRB-a trebaju nastojati zadržati pravo pohranjivanja određene verzije rada u otvorenom pristupu putem FULIR-a.
Knjižnica IRB-a je zadužena za održavanje i razvoj FULIR-a, ali i za pružanje korisničke podrške djelatnicima IRB-a, posebice vezano uz autorsko-pravna pitanja oko verzija radova koje se mogu/smiju pohranjivati u FULIR i stavljati u otvoreni pristup. Za tu je potrebu napravljena i mrežna stranica s najčešćim pitanjima vezanim uz otvoreni pristup i pohranjivanje radova u FULIR.
Unošenje novih radova u FULIR će svakako olakšati interoperabilnost između CROSBI-ja i FULIR-a (vidi upute), kojom je omogućeno jednostavno učitavanje bibliografskih zapisa iz CROSBI-ja u FULIR.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 29 Travanj 2015 15:22