Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 21 Listopad 2015 09:06

Međunarodni tjedan otvorenog pristupa na IRB-u Istaknuto

Napisao 

Kraj listopada već je godinama u kalendarima znanstvene zajednice rezerviran za obilježavanje Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (International Open Access Week). Ove godine je riječ o tjednu od 19. do 25. listopada, tijekom kojeg će zagovornici otvorenog pristupa znanstvenim informacijama diljem svijeta posvetiti dodatnu pažnju promociji same ideje otvorenog pristupa i edukaciji i informiranju znanstvene, ali i šire zajednice o otvorenom pristupu i povezanim temama.

Knjižnica IRB-a je već dugi niz godina veliki zagovornik i promotor otvorenog pristupa u Hrvatskoj, a velik dio njezinih aktivnosti je usmjeren i na izgradnju infrastrukture koja omogućuje ostvarivanje otvorenog pristupa. Tako smo napravili Hrvatsku znanstvenu bibliografiju - CROSBI, Institucijski repozitorij Instituta Ruđer Bošković - FULIR, a također smo sudjelovali u izgradnji i razvoju Portala znanstvenih časopisa Republike Hrvatske - HRČAK te Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija - Dabar. Sudjelovali smo i u donošenju Hrvatske deklaracije o otvorenom pristupu, a posebno smo ponosni na donošenje prve hrvatske obveze samoarhiviranja svih znanstvenih, stručnih i popularnih radova djelatnika IRB-a u institucijski repozitorij FULIR. Naša Knjižnica i/ili njezini pojedini djelatnici su također sudjelovali i još uvijek sudjeluju na cijelom nizu europskih projekata usko vezanih uz tematiku otvorenog pristupa znanstvenim informacijama (publikacijama i istraživačkim podacima), kao što su to OpenAIREplus, FOSTER, SERSCIDA, OpenAIRE2020, SEEDS i CESSDA SaW.

U sklopu aktivnosti povodom ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna OA za vas smo pripremili mnogo zanimljivih novosti i informacija o otvorenom pristupu koje možete pronaći na mrežnoj stranici posvećenoj Tjednu otvorenog pristupa na IRB-u, našem Blogu, Facebook stranici ili putem hashtagova #otvorenipristup i #openaccess (putem tih hashtagova možete pronaći i više informacija koje o otvorenom pristupu objavljuju i drugi korisnici).

Pridružite nam se u proslavi Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa, dijelite informacije o otvorenom pristupu putem društvenih mreža, ali što je još važnije, dijelite i svoje znanstvene publikacije u otvorenom pristupu! Dijeliti je lako, pitajte nas kako! :)

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Listopad 2015 11:00