Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Siječanj 2016 14:18

FOSTER online tečajevi za samostalno e-učenje

Napisao 

Znate li dovoljno o otvorenom pristupu, pohrani radova u repozitorije koji podržavaju otvoreni pristup (poput FULIR-a), otvorenoj znanosti ili otvorenim podatcima? Želite li saznati više ili podijeliti svoje znanje sa drugima?

FOSTER portal nudi platformu za e-učenje i na njoj sve veći broj tečajeva za razvijanje znanja i strategija o implementaciji otvorene znanosti u svakodnevni rad. U rastućoj zbirci materijala nudi informacije, kratke informativne videe, referentne izvore te kvizove namijenjene znanstvenicima, istraživačima, knjižničarima, studentima i svima ostalima zainteresiranima za navedene teme. Prvi tečajevi na portalu dostupni su još od prošlogodišnjeg Tjedna otvorenog pristupa, a portal sada već sadrži zavidnu zbirku materijala o otvorenom pristupu, znanosti i podacima, upravljanju podacima nastalim kao rezultat znanstvenih istraživanja, načelima financiranja istraživanja te mnogim drugim temama. Popis svih tema dostupan je na mrežnim stranicama projekta, a mogu se pronaći i podaci o predstojećim konferencijama, uz mnoge druge zanimljive sadržaje. Za upisivanje tečaja potrebno je samo registrirati se.

Kako pitanje omogućavanja pristupa istraživačkim radovima, podacima i znanstvenim informacijama širokoj javnosti postaje sve aktualnije, odgovornost za promociju otvorenog pristupa postaje pitanje od interesa za sve koji su zainteresirani i za napredak znanosti i njezinu popularizaciju. Stoga je informiranje na ovu temu imperativ za znanstvenike i istraživače, studente, knjižničare, upravitelje digitalnih repozitorija i arhiva, ali i za nakladnike i izdavače. Kao odgovor na potrebu za postojanjem jednog mjesta koje bi omogućilo razmjenu znanja i diseminaciju informacija o snalaženju u složenom svijetu znanstvenih pravila i politika te kako ih pomiriti s potrebom da se znanje podijeli kroz omogućavanje pristupa znanstvenim otkrićima, FOSTER nudi platformu za informiranje o ovim pitanjima. Ponuđeni tečajevi odgovaraju kako upravljati, dijeliti i zaštiti rezultate istraživanja, kako integrirati načela otvorenog pristupa u znanstveno-istraživački rad te olakšati širenje koncepta otvorene znanosti, a sve to činiti informirano i bez spoticanja o pravna pitanja. Pohađanjem ovih tečajeva možete riješiti i neodumice o isplativosti otvorenog pristupa te prednostima višekratne upotrebe podataka za unaprijeđivanje znanja. Jer - to nam je svima cilj! Uz sve navedeno, na mrežnim stranicama postoje i Novosti, gdje možete pronaći zanimljive članke na teme poput prednosti otvorenog pristupa za mlade istraživače.

Od osnovnih pojmova do dubljeg razumijevanja, sva znanja i potrebni resursi dostupni su vam na FOSTER portalu. Ukoliko, pak, vjerujete da već posjedujete dovoljno znanja o nekom povezanom pitanju, FOSTER omogućava kreiranje vlastitog tečaja te tako možete podijeliti svoje znanje!

Knjižnica IRB-a već je u više navrata pisala o ovim temama. Tako u našoj arhivi možete pronaći odgovore na pitanja vezana za pohranu radova u OA repozitorije i prava autora, sličnim projektima, Tjednu otvorenog pristupa na IRB-u i brojne druge informacije. Knjižnica je organizirala i seriju predavanja o temama iz područja otvorenog pristupa publikacijama, znanstvenim podacima i otvorenoj znanosti općenito.

Zanima vas što točno knjižničari i knjižnice imaju s otvorenim pristupom? Uloga knjižničarstva u razvoju ovog fenomena značajna je od samih početaka, a jednu priču iz prakse možete pronaći u članku profesorice Jutte Haider iz Švedske (na engleskom jeziku).

Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Siječanj 2016 11:06