Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Ožujak 2016 12:36

Knjižnica u koferu za djecu iz izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu

Napisao 
Knjižnica u koferu Knjižnica u koferu http://welcome.cms.hr/index.php/hr/2016/03/02/knjiznica-u-koferu-knjige-za-djecu-izbjeglice/

U izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu ovih je dana stigla neobična knjižica - knjižnica u koferu!

Marijana Hameršak s Instituta za etnologiju došla je na ovu ideju u svrhu poticanja podrške djeci koja se nalaze u izbjegličkom kampu, a kovčeg pun slikovnica i dječjih knjiga stigao je svojim budućim korisnicima prije desetak dana, izvještava H-alter. Tako su se ovoj neobičnoj zbirci našle knjige na arapskom, farsiju te drugim jezicima, a neke od njih su i bez ili s minimalno teksta - kako bi se za svako dijete našlo ponešto.

Kovčežić broji dvadesetak naslova, a popis naslova se nalazi na Facebook stranici "Knjiga i ja", gdje će mali čitatelji moći razmjenjivati svoje komentare o štivu koje čitaju te objavljivati misli i fotografije. Ideja je potekla od talijanskog ogranka Međunarodnog vijeća IBBY (International board on books for young people) koji je na Lampeduzi pokrenuo "Tihu knjižnicu" sa slikovnicama i knjigama bez teksta, a njezini realizatori u Slavonskom Brodu već razmišljaju o mogućnosti povećanju broja dječjih knjižnica u koferu te proširivanju i u druge ustanove gdje su izbjeglice smješteni.

Zanimljivost! Ove godine na Olimpijskim igrama, koje će se održati od 5. do 21. kolovoza u Rio de Jaineru, nastupit će i tim vrhunskih sportaša koji imaju status izbjeglica. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora objavio je osnivanje tima pod nazivom Refugee Olympic Athleets (ROA) koji će se sastojati od 5 do 10 reprezentativaca. Na otvorenju će nositi Olimpijsku zastavu umjesto zastave države za koju nastupaju, a ukoliko osvoje medalje, svirati će Olimpijska himna. Na otvorenju će izaći na predstavljanje prije Brazila, zemlje domaćina.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 14:03