Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 07:45

Potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija - DABAR

Napisao 
Potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija - DABAR Srce 2016

U petak, 4. ožujka 2016. godine je u prostorijama Srca održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar - sustava digitalnih akademskih arhiva i repozitorija. Sporazum su u ime ustanova koje predstavljaju potpisali dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Potpisivanjem ovog Sporazuma je formalizirana ranija neformalna suradnja ustanova potpisnica na uspostavi i razvoju sustava Dabar, te su postavljeni okviri za njegov budući razvoj i održavanje.

Sustav Dabar predstavlja otvorenu nacionalnu infrastrukturu u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj kojoj je cilj omogućiti svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja jednostavnu uspostavu i održavanje vlastitih institucijskih repozitorija na centraliziranoj infrastrukturi pri Srcu, ali na internetskoj domeni ustanove. Institucijski repozitoriji su sustavi za podršku razvoju digitalne građe koji pružaju funkcionalnosti prikupljanja, trajne pohrane i diseminacije različitih vrsta i oblika digitalnih sadržaja nastalih na matičnoj ustanovi po principima otvorenog pristupa.

Dabar je nastao kao rezultat okupljanja šire akademske i istraživačke zajednice oko inicijative Srca pokrenute 2014. godine. Do danas je više od 80 ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja prepoznalo Dabar kao relevantnu infrastrukturu te u njemu uspostavilo svoje institucijske repozitorije u koje se za sada pohranjuju završne i diplomske radove te doktorske disertacije. Na infrastrukturi Dabra je također napravljen i Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR koji na jednom mjestu objedinjuje sve završne i diplomske radove pohranjene u institucijske repozitorije na Dabru.

Kroz buduću suradnju ustanova potpisnica ovog Sporazuma, ali i šire akademske i istraživačke zajednice, plan je putem Dabra omogućiti pohranu znanstvenih, stručnih i drugih radova kao što su, npr., radovi u časopisima i zbornicima s konferencija, poglavlja u knjigama, knjige, prezentacije, posteri, materijali za učenje i druge vrste digitalnih dokumenata, kao i unaprijediti postojeće te razviti nove funkcionalnosti sustava.

Institut Ruđer Bošković će u suradnji na razvoju i održavanju Dabra sudjelovati kroz aktivnosti stručnjaka iz Centra za znanstvene informacije, koji imaju bogato znanje i iskustvo stečeno radom na uspostavi, razvoju i održavanju mnogobrojnih informacijskih sustava kao što su Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Repozitorij IRB-a FULIR, portala Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj, Šestara i dr.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 10:47