Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Travanj 2016 00:00

Noć knjige

Napisao 
Noć knjige Noć knjige Preuzeto od: Noć knjige

Već petu godinu zaredom održava se Noć knjige. Manifestacija je to koja uspješno privlači pažnju javnosti i medija na knjigu, kulturu čitanja i knjižnice ili druge ustanove povezane na neki način s knjigom, kulturom ili obrazovanjem.

Ove godine se Noć knjige održava 22. travnja na Dan hrvatske knjige, za razliku od prijašnjih godina kada se je ova manifestacija održavala 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Plan i želja Organizacijskog odbora je da se Noć knjige organizira u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, odgojno-obrazovnim ustanovama te drugim zainteresiranim institucijama od 18 sati do 1 sat iza ponoći te da se organiziraju razna događanja: predstavljanje knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i slično, s ciljem da knjiga zaokupi pažnju i medijski prostor.

Kako je spomenuto, uz tradicionalni večernji program, ove godine je organizirana matineja, program namijenjen mlađem uzrastu, koji će se odvijati tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati.

S obzirom da se ove godine u svijetu obilježava 400-ta obljetnica smrti Shakespearea i Cervantesa, želja organizatora je da, prema mogućnostima, programi Noći knjige 2016. obuhvate i ove dvije velike obljetnice.

Zanimljivost je da su organizatori zadovoljni činjenicom jer se entuzijazam vezan uz Noć knjige uspjelo proširiti i izvan granica Hrvatske. Drugu godinu zaredom Noć knjige uspješno se održala i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Prošle godine, 2015. Noć knjige održala se u više od 180 gradova i mjesta širom Hrvatske. Gotovo 400 sudionika, kao što su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije i dr., pripremilo je više od 1000 različitih programa i prodajnih akcija u kojima su sudjelovali brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, kao i meteorolozi, muzealci, entuzijasti i dr.

Osim u knjižarama i knjižnicama, Noć knjige se je obilježila i u hrvatskim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima. U manifestaciju su se aktivno uključili Treći program Hrvatske televizije maratonom filmskih ekranizacija književnih djela i Treći program Hrvatskoga radija. Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je poseban program namijenjen najmlađima koji su vrijeme proveli družeći se sa životinjama uz dobru knjigu, čitaonice i kreativno-likovne radionice. Drugi je put održan i Knjiz – veselo natjecanje gradova u poznavanju književnosti.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Travanj 2016 08:54