Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Svibanj 2016 10:13

Festival povijesti - Kliofest 2016.

Napisao 
Festival povijesti - Kliofest 2016. Preuzeto od: Nacionalna i sveučilišna knjižnica

U Zagrebu se od 11. do 14. svibnja održava treći po redu Festival povijesti - Kliofest 2016. Glavno mjesto događanja je Nacionalna sveučilišna knjižnica, dok će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskomu državnomu arhivu organizirati nekoliko promocija knjiga te razgovori s autorima i nakladnicima.

Ime je Festival dobio prema grčkoj božici, muzi Klio, zaštitnici povijesti te onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih epova. Ideja je bila organizatora ovoga festivala da se približi publici i posjetiteljima povijesna znanost i njezini stvaratelji, popularizira nakladnička djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, da se potakne rasprava među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Festival povijesti nudi bogat program, održat će se okrugli stolovi, tribine, predstavljanje knjiga te razne radionice koje će priređivati povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici. Također, u ponudi će biti dvije izložbe te jedan mali povijesni kviz – Kliotest. Izložbe će postaviti gornjostubički Muzej seljačkih buna pod nazivom Konji kroz povijest autorice Vlatke Filipčić Maligec, a drugu izložbu će postaviti Hrvatski državni arhiv iz Zagreba na temu Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva (od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata) – Odabrane teme autorica Rajke Bućin, Marijane Jukić i Tatjane Šarić.

Ljubiteljima povijesne literature Kliofest nudi knjige četrdesetak hrvatskih nakladnika, koji će izložiti svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Program Festivala povijesti - Kliofest 2016. možete pogledati ovdje.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Svibanj 2016 13:00