Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 01 Ožujak 2017 15:18

ZagrebDOX – Međunarodni festival dokumentarnog filma u starom/novom kinu

Napisala 
ZagrebDOX – Međunarodni festival dokumentarnog filma u starom/novom kinu http://zagrebdox.net/en/2017/home

Svečanom projekcijom filma Pričest poljske redateljice Anne Zamecke u nedjelju 26.2.2017. započeo je 13. Međunarodni festival dokumetarnog kina ZagrebDOX.

 

Naš najveći i najposjećeniji festival dokumetaraca i ove se godine održava na starom mjestu (Kaptol centar), ali u novom kinu. Kino Kaptol Boutique Cinema novootvoreno je kino u starom prostoru Cineplexx kina koje je u međuvremenu kupio Cinestar. Ekipa iz Cinestara odlučila je stvoriti sasvim drugačiji doživljaj kina, interijera i usluge od onog na što smo naviknuli. O konceptu boutique cinemas možete pročitati OVDJE.

Otvaranje ZagrebDoxa i Kaptol boutique cinema bilo je simultano. ZagrebDOX je prvi događaj, a film poljske redateljice prvi film koji se u novom kinu prikazao. U 13 godina Festivala ovo otvorenje bilo je najposjećenije do sada. Očito je da je publika prepoznala kvalitetu programa i pridodane zabave.

Program čine međunarodna i regionalna konkurencija u raznim kategorijama: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy dox i Kontroverzni dox, Teen dox, 65+, Majstori doxa, Stanje stvari i ADU dox, Majke i kćeri te Retrospoektiva NIkolausa Geyrhaltera.

Iako su sve kategorije na Zagrebdoxu jednako posjećene, valja spomenuti kako se najviše očekuje od dokumetaraca iz službene konkurencije. U regionalnom službenom programu od čak devet domaćih dokumentaraca osam ih ima svjetsku premijeru. Sveukupno se prikazuje 17 domaćih dokumentaraca u svim kategorijama. Iako bismo ih sve trebali pogledati, izdvojit ćemo dva koja nam se čine posebno interesantnima. Film Djevojka od nula dolara Damira Terešaka, priča o diplomiranoj teologinji koja se profesionalno bavi boksom i Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka vizualna je posveta splitskim Bačvicama u jutarnjim satima. S obzirom da je sve više domaćih autora zainteresirano svoje prvo prikazivanje napraviti na ZagrebDOXu, jasno je da se ZagrebDOX prometnuo u jednog od vodećih kulturnih događaja u Hrvatskoj i regiji.

Na festival je stiglo 120 gostiju od kojih će neki predstavljati svoje filmove, a neki održati radionice. Izdvajamo gostovanje poljskog dokumetarista koji će u petak, 3. ožujka, nakon projekcije svojeg filma iz kategorije Majke i kćeri Ti nemaš pojma koliko te volim, sudjelovati na sesiji Q&A zajedno s našom istaknutom psihoterapeutkinjom dr. Ljiljanom Bastajić.

U kategoriji Kontroverzni dox u ponedjeljak je prikazan dokumentarac Irene Škorić Neželjena baština film je o spomenicima NOB-u – koji su izgrađeni u Jugoslaviji u razdoblju 1945.–1990. – i o odnosu ljudi prema vlastitoj umjetničkoj baštini. Nažalost, film se više ne može pogledati pa se nadamo da će uskoro zaigrati u nekom od kina ili na TV-u. U istoj kategoriji još su zanimljivi i filmovi Priroda: sva prava pridržana i film Otoci i kitovi.

Filmova je puno i ukusi su različiti. Suzdržat ćemo se od daljnih preporuka pa vas uputiti da si zanimljivo pronađete na stranici ZagrebDOXa.

Cijene ulaznica kreću se između 23 i 40 kn, s time da je 23 kn cijena ulaznice za projekcije u 15 i 16 sati, a 40 kn košta ulaznica za šest projekcija u nedjelju 5. ožujka. Svih šest projekcija prikazivat će se u jednoj dvorani jedna za drugom. Cijena za pojedinačnu projekciju na taj dan biti će 18 kn.

Za sve one koji vole imat programsku knjižicu u ruci, dobra vijest: knjižice s programom možete naći u knjižnici 1. krila i tu ih prelistati.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Ožujak 2017 15:22