Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 12:15

131. kolokvij Centra za znanstvene informacije

Napisala 

U četvrtak, 25.5.2017. će se u 15:00 u predavaonici 3. krila održati 131. kolokvij Centra za znanstvene informacije:


Dario Hrupec, Sveučilište u Osijeku
Nikola Biliškov, Institut Ruđer Bošković
AŽURIRANI SVEMIR

 

Knjiga "Ažurirani svemir: novosti iz fizike i astronomije" (Zagreb, In.Tri, 2017.) zbirka je autorskih tekstova koji su, u zadnjih deset godina, bili objavljivani u časopisima i na mrežnim portalima. Povod za njihov nastanak bila su aktualna događanja iz fizike i astronomije: nova otkrića, novi instrumenti, Nobelove nagrade. No, tekstovi ne donose tek gole činjenice, nego imaju edukativni karakter, nastoje složene znanstvene ideje približiti širokoj javnosti, a često su i angažirani. Posebno je naglašeno ono što u znanstveno-popularizacijskim knjigama obično nedostaje – način na koji prirodne znanosti dolaze do pouzdanog znanja.
O knjizi će govoriti njezin autor, doc. dr. sc. Dario Hrupec, te dr. sc. Nikola Biliškov, jedan od recenzenata.

----

Doc. dr. sc. Dario Hrupec radi na Odjelu za fiziku Sveučilištu u Osijeku. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Glavni je urednik časopisa "Priroda". Organizira i vodi, u ime Hrvatskog prirodoslovnog društva, ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja "Priroda uživo". Živi u Zagrebu.

Dr. sc. Nikola Biliškov radi na Zavodu za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković. Profesionalni mu je interes fokusiran na razvoj i karakterizaciju materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju te spektroskopsko praćenje kemijskih i fizikalnih procesa. Bavi se i astronomijom. Član je i Vijeća Zelene akcije, gdje je posvećen klimatskim promjenama i industrijskom onečišćenju. Zanima ga odnos prirodnih i društveno-humanističkih znanosti, visoko obrazovanje, interakcija s drugim područjima ljudskog djelovanja i odgovornost znanstvenika te njihovo djelovanje u široj zajednici.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 18 Svibanj 2017 12:19