Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Rujan 2017 11:37

OpenAIRE poziva Europski parlament na zaustavljanje potencijalno štetne copyright reforme

Napisala 
OpenAIRE poziva Europski parlament na zaustavljanje potencijalno štetne copyright reforme http://www.openforumeurope.org/spring-is-coming-for-eu-copyright-reform/

OpenAIRE poziva Europski parlament na zaustavljanje usvajanja štetnih odredbi te izmjena i dopuna u sadašnjem nacrtu Direktive o copyright-u na jedinstvenom digitalnom tržištu, prijeteći otvorenom pristupu i otvorenoj znanosti.

Koalicija, koju predvodi SPARC Europe i koja obuhvaća 15 organizacija koje zastupaju europske akademske, knjižničarske, istraživačke zajednice i zajednice digitalnih prava, poslala je otvoreno pismo članovima Odbora za pravne poslove u Europskom parlamentu.

U pismu se traži uklanjanje ograničavanja pristupa istraživanjima i postavljanja administrativnih i pravnih tereta na institucijske repozitorije. Pismo posebno ističe uznemirenost zbog mogućeg utjecaja članka 11. nacrta Direktive o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu koji se odnosi na Ancillary Copyright  - postavljajući prepreke razmjeni znanja i zidove oko postojećih otvorenih publikacija i istraživačkih podataka, te članka 13. koji se odnosi na filtriranje sadržaja koje su u različite repozitorije učitali znanstvenici, knjižničari i dr.

Stoga OpenAIRE poziva Odbor za pravne poslove na uklanjanje članaka 11. i 13. iz nacrta Direktive.

U otvorenom pismu se također traže poboljšanja prijedloga vezanih za rudarenje teksta i podataka, autorsko-pravna pitanja u obrazovnim okruženjima te zaštitu i pristup radovima koji se koriste u nekomercijalne svrhe. Odbor bi trebao osigurati da članci 3 do 9 podržavaju, a ne da sprječavaju nove oblike istraživanja i obrazovanja.

Dodajte svoje ime u otvoreno pismo i podijelite ga na svojim mrežama i unutar vlastitih ustanova. Pismo je otvoreno za potpisivanje do 1. listopada. Ažurirana verzija pisma, uključujući potpise dodane u međuvremenu, bit će ponovno dostavljena Odboru za pravne poslove u listopadu.

Uz relevantne kolegice i kolege iz svoje zemlje, zatražite sastanak sa zastupnicima Europskog parlamenta iz vaše zemlje, posebno onih iz Odbora za pravne poslove, kako biste izrazili svoje protivljenje predloženim revizijama copyright-a. Sastanak se treba održati od 18. do 22. rujna, kada će europarlamentarci biti u svojim izbornim jedinicama. (Pronađite popis zastupnika Europskog parlamenta u Odboru za pravne poslove ovdje.)

Obratite se članovima Odbora pravnih poslova putem Twittera kako biste podijelili svoju zabrinutost i otvoreno pismo. Možete pronaći njihova Twitter imena (npr. @mivic) na stranicama njihovih profila.

Ako ste knjižnični konzorcij, financijer, strukovna ili istraživačka udruga, također vas molimo da podijelite Otvoreno pismo s vašim ministrima znanosti i / ili obrazovanja i obavijestite ih o svojem protivljenju ovoj predloženoj reformi.

https://www.openaire.eu/openaire-calls-on-the-european-parliament-to-halt-potentially-harmful-copyright-reform

Poslijednja izmjena dana Petak, 15 Rujan 2017 11:45