Ispiši ovu stranicu
Petak, 24 Svibanj 2019 10:27

Ugovor između Norveške i Elseviera – novi korak prema otvorenoj znanosti

Napisala 

Norveški konzorcij za visoko obrazovanje i znanost u sklopu organizacije Unit krajem travnja sklopio je ugovor s Elsevierom, poznatim nizozemskim komercijalnim nakladnikom elektroničkih časopisa, kojim je norveškim znanstvenicima omogućeno da objavljuju znanstvene članke u otvorenom pristupu. Riječ je o pilot projektu koji će biti na snazi dvije godine te će omogućiti sedam norveških sveučilišta i 39 znanstvenih institucija objavljivanje znanstvenih informacija u otvorenom pristupu.

Do sklapanja ugovora je došlo nakon što je Norveška u ožujku ove godine odbila s Elsevierom produljiti ugovor o plaćanju pristupa znanstvenim člancima, što je privuklo pozornost međunarodne znanstvene zajednice. Odluka Norvežana potaknuta je nedavnim primjerom raskidanja ugovora između Sveučilišta u Kaliforniji i Elseviera. Nakon pregovora, Elsevier je pristao na uvjete norveške organizacije Unit, ukinuvši time plaćanje pristupu znanstvenim radovima norveških znanstvenika.
Elsevier je jedan od vodećih svjetskih izdavača znanstvene literature koja putem pretplata i otvorenog pristupa objavljuje znanstvene informacije, s ciljem da omogući znanstvenicima diljem svijeta pristup najnovijim otkrićima u području znanosti i tehnologije. Sadrži više od 16 milijuna publikacija objavljenih u više od 2500 znanstvenih časopisa.
Objavljivanje u otvorenome pristupu, osim pristupa većem broju znanstvenih informacija, donijet će velike uštede svim norveškim znanstvenim institucijama. Ugovor obuhvaća otvoreni pristup svim člancima norveških znanstvenika objavljenih od siječnja 2019. bez plaćanja ikakvih dodatnih naknada. Unit smatra kako je će ovaj primjer doprinijeti boljem razumijevanju između komercijalnih nakladnika i konzorcija te otvoriti nove mogućnosti suradnje, sve s ciljem promicanja otvorene znanosti.
Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama UNIT-a i u članku u časopisu The Scientist.

Tekst: Nina Matošević