Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Listopad 2019 13:35

Tjedan otvorenog pristupa 2019.

Napisala 

Ovogodišnji Tjedan otvorenog pristupa obilježava se od 21. do 27. listopada, odnosno ovaj tjedan. Međunarodna je to inicijativa koja se svake godine u listopadu obilježava diljem svijeta s ciljem promoviranja otvorenog pristupa znanstvenim informacijama.

Otvoreni pristup (OA) je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama koji omogućava čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje. Slobodan u ovom kontekstu znači trajno slobodan od bilo kakvih ograničenja i postavljanja uvjeta za pristup i korištenje. Vrlo je važan za znanstvenu zajednicu i znanstvenu produkciju.

U Hrvatskoj otvoreni pristup ima dugu tradiciju, a među najvažnijim zagovarateljima OA su upravo knjižnice i informacijski centri. Od važnijih dostignuća na tom polju možemo izdvojiti Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu iz 2012. godine, mnoge institucijske repozitorije (FULIR, Dabar, Repozitorij Medicinskog fakulteta u Zagrebu…) te Središnji portal hrvatskih znanstvenih časopisa Hrčak koji nudi pristup časopisima i radovima u otvorenom pristupu, a njihov se broj stalno povećava. Hrčak se nalazi na 16. mjestu svjetske rang-liste portala prema Webometricsu, a od travnja 2015. godine je registriran i kao izvor podataka na portalu OpenAIRE. Trenutno se u Hrčku nalazi 480 časopisa.

 

Tijekom Tjedna OA OpenAire je i ove godine priredio besplatne webinare na kojima mogu sudjelovati svi. Potrebno se registrirati ovdje.

Da vam pak ne bude dosadno pobrinuli smo se mi pa vas izazivamo da ispunite kviz o otvorenom pristupu. Da vidimo tko zna najbolje! J Ukoliko vaši rezultati budu porazni, svakako se obratite u knjižnicu vaše matične institucije gdje će vas djelatnici rado podučiti o tematici OA! :D

Kviz možete ispuniti ovdje!

Sve ostale informacije dostupne su na stranicama Tjedna otvorenog pristupa 2019.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Listopad 2019 08:21