Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 09:13

Projekt NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe)

Napisala 

NI4OS logo title-e1570180082953

 Projekt NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe) je projekt u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije, a dio je aktivnosti na uspostavi Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). U projektu sudjeluju 22 partnera iz 15 zemalja. Hrvatski partneri u projektu su Institut Ruđer Bošković i SRCE.


 Ciljevi projekta su:

  • podrška razvoju i uključivanje nacionalnih inicijativa za uspostavu oblaka za otvorenu znanost među zemljama sudionicama na projektu
  • upoznavanje lokalne zajednice sa EOSC filozofijom i FAIR principima (Findability, Accessibility, Interoperability and Reusability)
  • omogućavanje tehničke podrške pružateljima usluga u EOSC zajednici kao što su pohrana i upravljanje podacima, repozitoriji i skupovi podataka
  • usklađivanje i podrška lokalnih politika i inicijativa

U sklopu projekta održano je nekoliko webinara objavljen je prvi broj Novosti. Dosadašnja postignuća projekta prikazani su u rezultatima (deliverable) koja su mrežno dostupna. Djelatnici Centra za znanstvene informacije radili su na D4.1 Inicijative za podršku ORDM i FAIR načelima (Incentives for supporting ORDM and FAIR) a dokument je pohranjen i dostupan putem repozitorija ZENODO.

Incentives for supporting ORDM and FAIR/ Bojan Macan; Jadranka Stojanovski; Alen Vodopijevec

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 09:23