Ispiši ovu stranicu
Petak, 10 Travanj 2020 06:57

"Freedom is a state of mind"

Napisala 

Bio je to sunčani rujanski dan kada je Jon nasmijan stigao na zadarski aerodom, vraćajući se baš s Balija, kako bi sudjelovao kao pozvani predavač na našoj PUBMET2018 konferenciji o otvorenoj znanosti. Srdačan i neposredan kakav je bio, navigirao me je vješto dok sam vozila posuđeni automobil od aerodroma do centra Zadra, pričajući o tjednima provedenim na Baliju. Tako je započelo naše prekratko, ali duboko prijateljstvo. Jon je u Zadru ostao četiri dana tijekom kojih smo se puno družili, raspravljali o različitim temama vezanim i nevezanim uz posao. Beskompromisan i strastven u svom poslu, Jon je zacijelo bio jedan od najboljih zagovaratelja otvorene znanosti. Njegovi su interesi bili brojni i sve ih je živio punim plućima.

Jona sam prvi puta upoznala u rujnu 2017. g. u Ateni, kada smo zajedno sudjelovali u sesiji o recenzijskom postupku u sklopu Open Science Fair (OSF) konferencije u organizaciji OpenAIRE-a. Od tada smo se susretali na brojnim sastancima i konferencijama. Zajednica otvorene znanosti je brojna, dinamična i prepuna zanimljivih i sposobnih grupa i pojedinaca, ali malo tko je živio otvorenu znanost na način na koji je to činio Jon. Osobno u inicijativama otvorenosti u znanosti sudjelujem nekoliko desetljeća, a iako su pomaci vidljivi, nerijetko su začinjeni brojnim kompromisima, ponekad krivo usmjereni, zamućeni ili nedovoljno odlučni. Razmatrajući učinke svih uloženih napora, ponekad mi se činilo da tapkamo u mjestu i da se suštinske promjene u znanstvenoj komunikaciji ne dešavaju uopće ili se dešavaju jako sporo. Beskompromisan i odlučan kakav je bio Jon je na najbolji način artikulirao prisutne izazove i rješenja, pratio me u vlastitim propitivanjima, dijelio samnom dvojbe, uvijek iznalazeći pozitivne opcije. Tijekom naših dugih razgovora nastojali smo predvidjeti moguće ishode pojedinih inicijativa, istovremeno realno sagledavajući moguće prepreke i njihov utjecaj.

Doktorat iz područja paleontologije stekao je na Imperial College London, Department of Earth Science and Engineering, a proučavao je evoluciju dinosaura, krokodila i drugih životinja, sustavno potičući promjene u znanstvenoj komunikaciji. Tako je osnovao otvorenu izdavačku platfomu paleorXiv. Dvije je godine bio komunikacijski direktor pri ScienceOpen. Aktivno je sudjelovao u uređivanju brojnih časopisa, kao što su PLOS Paleo Community, Geoscience Communication, Journal of Evidence-Based Healthcare i dr. Vodio je kampanju protiv privatizacije znanja pri Education International, vodio je stvaranje Strategije otvorene znanosti, bio ambasador ASAPbio i Centra za otvorenu znanost, savjetnik u FigshareGuaana i ScienceMatters, mentor unutar Mozilla Open Leaders i suvoditelj berlinskih Open Science meetup-a. Član je Global Young Academy i nezavisni istraživač pri IGDORE. Autor je više desetaka radova (https://orcid.org/0000-0001-7794-0218), a objavljuje i knjige za djecu o dinosaurima (Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Paleontology)! Aktivan je i nadasve zanimljiv pisac na drušvenim mrežama (Facebook i Twitter) kao @protohedgehog i blogger (http://fossilsandshit.com/).

Jon je nerijetko u svojim izlaganjima kao srž problema isticao velike izdavače i nemogućnost značajnijih promjena u okolišu u kojem „razvoj“ diktiraju njihovi profiti. Iako uvijek birajući riječi, jasno je i neuvijeno iznosio stavove koje su mnogi dijelili, ali ih nisu imali hrabrosti izreći. S velikim je entuzijazmom osnovao i gradio OpenScience MOOC (Massive Online Open Community) promovirajući vrijednosti otvorene znanosti, okupljajući zajednicu otvorenih praksi i podučavajući nove generacije istraživača otvorenih praksi.

 

Jona ću uvjek pamtiti kao srdačnu i vedru osobu, uvijek raspoloženu za šalu, pa i kada se radilo o vrlo ozbiljnim temama. Ono što ga je najviše razlikovalo od drugih bio je potpuni izostanak ega, nesebičnost i spremnost da svaki svoj doprinos podijeli sa zajednicom i hrabrost da bude svoj. Posljednje Jonovo razdoblje obilježio je nezapamćen medijski progon, nakon čega se uglavnom povukao, radeći na sebi i svom osobnom razvoju. Moja zadnja suradnja s Jonom bila je vezana uz višeautorski rad „A tale of two opens: Intersections between Free and Open Source Software and Open Scholarship“ u kojem se propituju sličnosti i razlike između zajednica otvorenog kôda i otvorene znanosti te predlažu koraci koji će dovesti do značajnog napretka unutar obje zajednice.

Jonovim odlaskom zajednica otvorene znanosti izgubila je svog najgorljivijeg, najnesebičnijeg i najhrabrijeg zagovaratelja. Ja sam izgubila dragog prijatelja, čiju ću uspomenu zadržati zauvijek negdje duboko u sebi.

 

___

Ako dio vas poželi upoznati Jona i saznati čime se bavio, njegov blog je divno mjesto za saznati pametnu stvar začinjenu revoltom i inatom za promjenom svih velikih i malih sustava radi kojih je nešto nepravedno.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 04 Svibanj 2022 07:43