Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Travanj 2020 15:16

Komunikacija u doba korone

Napisao 
Komunikacija u doba korone Photo by Markus Spiske from Pexels

Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković ovu je krizu i zatvaranje Instituta za fizičke dolaske dočekao spreman te je svojim korisnicima olakšao nastavak rada i u ovim izvanrednim okolnostima.

Sustav "MojOblak" baziran na platformi Nextcloud nadograđen je te su, uz standardne funkcionalnosti pohrane i dijeljenja datoteka "u oblaku", aktivirane i opcije za "chat" te audio-video komunikaciju između korisnika. Osigurano je i dovoljno dodatnog diskovnog prostora za potrebe pohrane datoteka.

U suradnji s "Odjelom za informatičku podršku" IRB-a dio poslužiteljske i mrežne infrastrukture prenamijenjen je te je nadograđena već postojeća platforma za video-konferencijske veze s većim brojem sudionika. Za tu je svrhu također iskorišten softver otvorenog koda pod nazivom BigBlueButton.

Potrebno je spomenuti i nastavak rada naše službe za potporu korisnicima Hrvatske znanstvene bibliografije čiji se rad i dalje temelji na svakodnevnom rješavanju upita pomoću OsTicket sotfvera za postavljanje pitanja i prijavu problema. Hrvatska znanstvena bibliografija bilježi u prosjeku preko stotinu novih unosa te preko 200 administrativnih ispravaka i izmjena postojećih zapisa o radovima.

Djelatnici Centra nastavili su koristiti svoj uobičajeni kanal za mrežnu komunikaciju i timski rad baziran na platformi Rocket.Chat. Za sve ove sustave pružamo 24/7 podršku, a nastavljamo i s testiranjem novih rješenja kako bismo još više poboljšali cjelokupnu komunikacijsko-informacijsku infrastrukturu te našim znanstvenicima, Upravi i stručnom osoblju olakšali komunikaciju i rad do željno očekivane normalizacije stanja.