Ispiši ovu stranicu
Petak, 08 Siječanj 2021 15:11

2021. – Godina čitanja u Hrvatskoj

Napisala 

Mogla bih pričati o važnosti čitanja jako dugo.
– Sanja Polak


Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Hrvatska je Vlada (na sjednici 30. prosinca 2020.) 2021. proglasila Godinom čitanja. Realizacija programa odvija se u sklopu Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine.
Čitanje je jedan od preduvjeta za sudjelovanje u kulturi te ono kao takvo utječe na poboljšanje kvalitete života pojedinca i društva, što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno. Između ostalog, jedan od razloga proglašenja ove godine Godinom čitanja jest i pandemija koronavirusa koja nas je zbog predostrožnih mjera uvelike okrenula čitanju.

Tijekom ove godine redovne aktivnosti Ministarstva kulture i medija s ciljem promocije knjiga i čitanja dobit će na vrijednosti, a osmislit će se i provoditi i nove aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Uz slogan „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi", nizom aktivnosti promovira se kultura čitanja i omogućava većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Neke od tih aktivnosti su: dodjeljivanje nagrada za najbolju knjižaru, objavljivanje natječaja za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglašavanje „ambasadora čitanja", organizacija međunarodnih konferencija o čitanju, dodjeljivanje nagrada mladih za književnosti, organizacija „noćnih mora čitanja" i mnoge druge.
Osim što povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju, čitanje može rezultirati uspješnijim razumijevanjem međuljudske komunikacije, boljim rješavanjem konflikata ili potpunijim shvaćanjem životnih prilika i prijetnji. Čitanje je važno i za razvoj samosvijesti, samopouzdanja i vrijednosti koje su važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.
Za kraj, kratka računica – da svaki dan čitamo samo 10 minuta, ili 3 stranice, godišnje bismo pročitali više od tisuću stranica, a u Hrvatskoj više od polovice građana ne pročita niti jednu knjigu godišnje. Ova Godina čitanja diže nadu da će se ta statistika promijeniti.

Ćosić, A. 2021. – 'Godina čitanja' u Hrvatskoj / HRT Magazin. URL: https://magazin.hrt.hr/695232/2021-godina-citanja-u-hrvatskoj (Pristupljeno 8.1.2021.)
2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj / Ministarstvo kulture i medija. URL: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/20395 (Pristupljeno 8.1.2021.)

Napisala: Sanja Jurković