Ispiši ovu stranicu
Utorak, 26 Siječanj 2021 10:46

Plan upravljanja istraživačkim podacima – zašto i kako?

Napisao 

Plan upravljanja podacima (engl. data management plan, DMP) je dokument koji sadrži opis skupa podataka i svih aktivnosti koje se planiraju ili su već provedene u sklopu istraživanja. U DMP-u je potrebno definirati skup podataka, opisati aktivnosti koje se planiraju, odabrati prikladno mjesto (npr., digitalni repozitorij) za pohranu podataka, omogućiti im pristup i njihovo korištenje te informirati o alatima koji su potrebni za validaciju rezultata i/ili sekundarnu analizu podataka. Takvu otvorenost istraživačkih podataka podržava veliki broj svjetskih znanstvenih institucija kao što su National Institute of Health, National Science Foundation, Economic and Social Research Council, i Europska komisija koja je uvela obavezu prijave plana upravljanja podacima za projekte koji žele biti dio programa Obzor 2020 (engl. Horizon2020), a o tome razmišlja i Hrvatska zaklada za znanost.

Podijeliti se mogu samo oni podaci koji su potrebni za validaciju rezultata, a mogući su i izuzeci od obveze pohranjivanja istraživačkih podataka u otvorenom pristupu u slučaju opravdanih razloga (komercijalizacija rezultata istraživanja, osjetljivost podataka, ugrožavanje postizanja glavne svrhe istraživanja i dr.). Čak i kada nije obvezan, DMP može nam uštediti vrijeme i trud, a posebice je značajan i za dijeljenje tih podataka jer se njegovim kontinuiranim ažuriranjem pojednostavljuje i njihovo dijeljenje s namjerom ponovnog korištenja i nakon završetka projekta. Pritom nam može poslužiti kao svojevrsni kontrolni popis kojim se osiguravamo da su prikupljeni podaci najučinkovitije iskorišteni, kao priručnik koji nas vodi kroz različite faze i aspekte upravljanja podacima, te kao dokumentacija svih aktivnosti, odnosno samog projekta. Više o otvorenosti istraživačkih podataka, odnosno kako i zašto ih dijeliti možete pročitati u priručniku Sveučilišnog računalnog centra Istraživački podaci – što s njima?.

Argos, alat za izradu DMP-a

start newTrenutno je znanstvenicima na raspolaganju više besplatnih alata za izradu planova upravljanja podacima, kao što su DMPonline, koji je dobro opremljen uputama i primjerima za njegovo korištenje, ali i relativno novi alat – Argos.

Argos je mrežni alat nastao kolaboracijom OpenAIRE-a i EUDAT CDI-a sa svrhom olakšavanja izrade i provedbe plana upravljanja podacima. Može se koristiti za pregled javnih planova upravljanja podacima, kreiranje vlastitih planova u suradnji s kolegama, objavu svojih planova u otvorenom pristupu, a mogu se i naučiti osnove upravljanja istraživačkim podacima kroz proces izrade plana. Argos nudi predloške prema kojima se možete orijentirati pri izradi vlastitog DMP-a, izradu potpuno novog DMP-a, objavu i ponovno korištenje javnih podataka, uvoz i izvoz gotovih DMP-a, njihovo ažuriranje te povezivanje s OpenAIRE i EOSC-ovim uslugama i izvorima. Predlošci ARGOS-a mogu se koristiti i prilikom izrade DMP-a kao dio dokumentacije za prijave projekata ustanovama koje financiraju istraživanja, primjerice za nadolazeće projekte Hrvatske zaklade za znanost.

Unutar jednog projekta moguće je kreirati više skupova podataka, ovisno o vrsti podataka ili znanstvenoj disciplini, koji se onda mogu kopirati u druge DMP-ove na platformi, što uvelike smanjuje trošak vremena prilikom dupliciranja podataka za druge projekte.

Picture2

Platforma je jednostavna za korištenje i popunjena već mnogim mogućnostima prilikom kreiranja DMP-a, a uvelike bi mogla doprinijeti radu znanstvenika, pripomoći tijelima koja financiraju znanstvene projekte prilikom upravljanja projektima te ustanovama u podršci otvorenih i FAIR podataka.

 

Argos - Plan and follow your data / OpenAIRE. URL: https://www.openaire.eu/argos-guide (Pristupljeno 18.1.2021.)

Bowman, S. (2020.) Creating a data management plan (DMP) document / OSF Guides. URL: https://help.osf.io/hc/en-us/articles/360019931133-Creating-a-data-management-plan-DMP-document (Pristupljeno 18.1.2021.)

Data Management Plans – content / School of Advanced Study. URL: https://port.sas.ac.uk/mod/book/view.php?id=1221&chapterid=740 (Pristupljeno 18.1.2021.)

Vodopijevec, A. i Kranjec, I. (2018.) Otvoreni istraživački podaci. U: Hebrang Grgić, I. (ur.), Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju. Zagreb: Školska knjiga, str. 93-112.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Ožujak 2022 14:25