Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Veljača 2021 14:28

Međunarodni dan darivanja knjigom

Napisao 

Na samo Valentinovo, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjigom. Volonterski je to projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece. Cilj Međunarodnog dana darivanja knjigom je ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Knjižničari u Hrvatskoj već šesti put obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom „Čitam, dam, sretan sam“. Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Ovogodišnjom akcijom darivanja knjižničari koji žele uljepšati boravak djeci u bolnicama, domovima zdravlja i drugim ustanovama na područjima pogođenima potresima trebaju koordinirano djelovati i distribuirati prikupljene dječje knjige u suradnji s jedinicama lokalne ili područne samouprave i/ili udrugama i drugim relevantnim ustanovama.

Kako vi možete sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjigom?

1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku.

Međunarodni dan darivanja knjigom možete obilježiti jednostavno darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu. Iako je akcija primarno usmjerena na poticanje čitanja kod najmlađih članova društva, potičemo sudjelovanje i na druge načine - darivanjem bilo koga bez obzira na dob.

2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca.

Izaberite neku čitaonicu ili drugi javni prostor u kojemu se okupljaju djeca, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Knjigu ili slikovnicu možete kupiti ili proslijediti neku koju više ne koristite, te je potajno ili javno ondje ostaviti.

3. Darujte knjigu.

Pripremite dječje knjige i slikovnice koje ste vi i vaša djeca prerasli i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama…

Podsjećamo da su epidemiološke mjere još uvijek aktualne i potrebno ih se pridržavati, ne samo zbog vlastite, nego i zbog sigurnosti svih sudionika.

Kako će se Centar za znanstvene informacije IRB-a uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjigom?

Vaš Centar za znanstvene informacije ovim će povodom prikupljati materijale za djecu u svojim čitaonicama i organizirati prosljeđivanje istoga dječjim domovima i djeci u područjima pogođenima potresima.

Također, spremamo nešto novo i za djecu naših znanstvenika. Zato nas pozorno pratite i na Facebook-u!

Međunarodni dan darivanja knjigom / e-Bilten (2021.). URL: https://hcdbilten.wordpress.com/2021/02/08/medunarodni-dan-darivanja-knjigom/ (Pristupljeno 10.2.2021.)

Poslijednja izmjena dana Subota, 06 Ožujak 2021 13:07