Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 15:37

Objavljen izvještaj o transformativnim ugovorima

Napisao 

Transformativni ugovori su ugovori s izdavačima putem kojih se nastoji transformirati sadašnji poslovni model temeljen na pretplati znanstvenih časopisa, prema modelu objavljivanja radova u otvorenom pristupu preusmjeravanjem pretplate na pokrivanje troškova izdavanja.
Novoobjavljeni izvještaj o transformativnim ugovorima daje prikaz trenutnog stanja, analizira pravne aspekte ugovora te donosi preporuke.

S izdavačima se pregovara kako bi se financijaka sredstva s pretplate preusmjerila u naknadu za objavljivanje u otvorenom pristupu, a u cilju osiguravanjanja otvorenog pristupa publikacijama i istraživačkim podacima.
U prvom poglavlju prikazan je kontekst i glavna načela Plana S, s naglaskom na potencijalne strategije poticanja izdavača na prelazak s pretplata na otvoreni pristup, drugo poglavlje sažima trenutno stanje pregovora i sporazuma između znanstvenih ustanova i izdavača u pojedinim državama Europe i SAD-a, treće poglavlje daje pravnu analizu odabranih transformativnih sporazuma iz Registra transformativnih sporazuma ESAC-a, a četvrto poglavlje predstavlja tri studije slučaja, odnosno analize okolnosti u Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj. U posljednjem, petom, poglavlju izvještaj nudi preporuke s obzirom na pravni aspekt transformativnih ugovora i postupaka pregovaranja u znanstvenoj zajednici.

Potpuni izvještaj možete pronaći pod Cretive Commons Attribution 4.0 International (CC BY) licencom na poveznici: https://zenodo.org/record/4543422#.YCzX5BNKjOR

Poslijednja izmjena dana Subota, 06 Ožujak 2021 12:59