Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Veljača 2021 14:41

Korak bliže Europskom oblaku za otvorenu znanost (EOSC) - prvi servisi i usluge u NI4OS katalogu

Napisala 

NI4OS-Europe projekt objavio je 19 novih servisa u svom digitalnom katalogu čime je  znanstvena zajednica korak bliže ostvarenju vizije Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC) i Otvorenih inovacija. Zahvaljujući svom doprinosu NI4OS-Europe ( National Initiatives for Open Science) ima ključnu ulogu u razvoju EOSC-a. Europski oblak za otvorenu znanost predstavlja integrirano i interoperabilno digitalno okruženje kojem je cilj osigurati znanstvenoj zajednici jednostavan i nesmetan pristup pristup e-infrastrukturi, uslugama i podacima, omogućavajući prekograničnu i interdisciplinarnu suradnju. Resursi dostupni u NI4OS-Europe katalogu bit će integrirani u portfelj EOSC-a te će se na taj način milijunima znanstvenika širom svijeta omogućiti pristup, pohranu, upravljanje, analizu, dijeljenje i ponovnu upotrebu istraživačkih podataka.

 

U projektu NI4OS-Europe sudjeluju 22 ustanove iz 15 država članica i pridruženih zemalja šire regije Jugoistočne Europe. Projekt doprinosi razvoju EOSC-a na više razina.

  • doprinosi portfelju EOSC-a računalnom infrastrukturom i uslugama, skupovima podataka, kao i uslugama otvorene pohrane i upravljanja podacima;
  • podržava razvoj i uključivanje nacionalnih inicijativa vezanih uz Oblak za otvorenu znanost u 15 država članica i pridruženih zemalja
  • podržava aktivnosti vezane uz edukaciju i upoznavanje lokalne zajednice s EOSC filozofijom i FAIR principima prema kojima podaci trebaju biti pronalažljivi (Findable), dostupni (Accessible), interoperabilni (Interoperable) te ponovo upotrebljivi (Reusable).

countries

Na NI4OS-Europe platformi dostupan je 41 servis koji su testirani kako bi se ocijenio njihov stupanj usklađenosti sa zahtjevima  koje je potrebno ispuniti kao preduvjet za integraciju u EOSC, putem specijaliziranih modula. Istovremeno je održano na desetine treninga koji su bili prilagođeni različitim razinama predznanja i različitim ulogama sudionika, održane su  i brojne konzultacije te izrađene  studije o prihvaćanju politika otvorene znanosti.

NI4OS-Europe postavio je snažne temelje koji će omogućiti implementaciju EOSC-a te biti od koristi širokom krugu znanstvenika i stručnjaka iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT).

Projekt NI4OS-Europe financira se u okviru programa Europske komisije za istraživanje inovacije Obzor 2020 pod ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava br. 857645.

Poveznice:

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 24 Veljača 2021 14:59