Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 15 Ožujak 2021 08:44

Open Research Europe

Napisao 

 

Open Research Europe (ORE) je nova izdavačka platforma Europske komisije čiji je cilj pružiti istraživačima kvalitetno i intuitivno mjesto za objavljivanje svojih radova. Usmjerena je na radove nastale u sklopu projekata financiranih iz programa Horizon 2020 (uskoro i Horizon Europe programa) te je za njihove autore objavljivanje besplatno i u skladu s politikom otvorene znanosti Europske komisije. Da bi rad bio prihvaćen, važno je da je nastao u sklopu projekta iz programa Horizon 2020 te da je do sada neobjavljen, neovisno o aktualnosti interesa za istraživanje u radu.

Radovi će se objavljivati u 6 kategorija znanstvenih područja: prirodne znanosti, inženjerstvo i tehnologija, medicinske znanosti, poljoprivreda i veterinarstvo, društvene i humanističke znanosti, a svaka kategorija ima zasebna pravila i upute za autore o vrsti i izgledu radova.

Cilj platforme je učiniti znanstvenu komunikacijom potpuno transparentnom. Radovi će se objavljivati neposredno nakon pregleda uredničkog tima ORE-a (engl. Scientific Advisory Board) od 25 stručnjaka iz različitih znanstvenih područja i u različitim karijernim razdobljima. Autore se potiče da uz radove objave i istraživačke podatke i detaljan opis korištenih metoda, recenzijski postupak provodit će se potpuno otvoreno te će se sve od navedenog (uključujući svaku verziju rada / recenzije) moći i pojedinačno citirati. Rad mora proći najmanje dvije recenzije, a detaljno su opisani i kriteriji i upute za recenzente. Autori na recenzije mogu odgovarati ažuriranim verzijama rada ili komentiranjem recenzije. Oni radovi koji prođu recenzijski postupak bit će indeksirani u nekima od bibliografskih baza podataka i pohranjeni u odabranim repozitorijima nakon službenog odobrenja ORE-a.

ORE process

Objavljeni radovi i recenzije bit će licencirane s CC-BY licencijom (Creative Commons Attribution 4.0 International), a skupovi podataka CCO (Creative Commons Public Domain Dedication) licencijom. Pravilno citiranje je moguće postići pritiskom na „Cite“ kod stavke koju je potrebno navesti (rad, recenzija, skup podataka) ili pratiti ponuđena pravila citiranja.

Platforma neće prikazivati faktore odjeka u nastojanju da se važnost prebaci na vrijednost objavljenog sadržaja, a smanji naglasak na časopisu i/ili platformi na kojoj je rad objavljen. Neke metričke metode za istraživanja će podržati pa će prikazivati primjerice citiranost rada, broj pregleda i preuzimanja, dijeljenja na društvenim mrežama i slično.

Otvorenost u znanosti će na ovaj način omogućiti provjeru i obnovljivost samih istraživanja što će uvelike pridonijeti radu istraživača, ustanova i društvu općenito.

 

Europska komisija službeno je pokrenula platformu Open Research Europe! Prvi prijavljeni radovi već su objavljeni, a na stranici možete vidjeti kako je znanstvena zajednica prihvatila novo mjesto izdavanja.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Ožujak 2021 10:07