Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Studeni 2021 13:33

Institute of Physics (IOP) omogućuje besplatnu objavu znanstvenih radova u otvorenom pristupu za hrvatske autore

Napisao 

U okviru nacionalne pretplate na časopise IOPscience extra američkog izdavača Institute of Physics, sklopljen je Read & Publish ugovor za 2021. godinu koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

IOPscience extra sadrži preko 80 časopisa s više od 150 godina znanstvenih, tehničkih i medicinskih istraživanja objavljenih pomoću IOP Publishing. Pokrivena su područja fizike, znanosti o materijalima, bioznanosti, astronomije, astrofizike, znanosti o okolišu, matematike i interdisciplinarnih znanosti, a svaki mjesec dodano je u prosjeku 7.646 cjelovitih tekstova publikacija.

Sporazum se odnosi na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na časopise IOPscience. Popis ustanova koje su uključene u ovu pretplatu kao i popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu možete pronaći na stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prema sporazumu uvjet za objavu u otvorenom pristupu je da su radovi poslani časopisima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine. Autori koji su već predali ili objavili radove u navedenom vremenskom razdoblju bit će kontaktirani i obaviješteni o sporazumu te će im se ponuditi mogućnost retroaktivne objave rada u otvorenom pristupu (ako rad već nije u otvorenom pristupu).

Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Studeni 2021 13:48