Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Travanj 2022 13:44

Javni poziv za korištenje dostupnih servisa na EOSC portalu unutar projekta NI4OS-Europe

Napisala 

Objavljen je javni poziv putem kojeg projekt NI4OS-Europe znanstvenicima otvara mogućnost korištenja servisa uključenih u Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC). Cilj poziva je promocija dostupnih usluga kako bi ih koristio što veći broj znanstvenika. Ujedno se potiče suradnja među znanstvenicima, a zahvaljujući povratnim informacijama bit će moguće procijeniti kvalitetu samih servisa.
Projekt NI4OS-Europe nudi širok skup općih (generičkih) i tematskih servisa i repozitorija. Opći servisi su u domeni osiguravanja računalnih resursa gdje su korisnicima na raspolaganju računala visokih perfomansi (HPC), a osigurana je i mogućnost pohrane podataka u oblaku. Osim dostupnih repozitorija u katalogu se mogu naći servisi namijenjeni za kreiranje digitalne baštine poput online alata za vizualizaciju (Clowder4DCH) ili servisa koji pokrivaju određeno područje znanosti (NanoCrystals, DREAMM, ChemBioServer 2.0, Revigo, OpenBioMaps,
MelGene, Schrödinger API i dr.) Popis dostupnih servisa dostupan je u katalogu usluga.

Poziv je otvoren za sva znanstvena područja s tim da bi 80% prijedloga trebalo bi biti iz područja bioznanosti (life sciences), istraživanja o klimi, iz područja digitalne kulturne baštine i računalne fizike. Pristup računalnim resursima (opći) može se dodijeliti na razdoblje od najviše 6 mjeseci, dok se pristup resursima za pohranu može osigurati do 8 mjeseci. Svi projekti koji sudjeluju u javnom pozivu trebali bi biti u skladu s EOSC smjernicama, moraju biti temeljeni na FAIR načelima. Radovi nastali kao rezultat rada na projektu trebaju biti objavljeni u časopisima u otvorenom pristupu.
Poziv je upućen znanstvenicima i istraživačima zaposlenima u akademskim i istraživačkim institucijama u državama članicama EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska te istraživačima iz pridruženih zemalja: Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Farski Otoci, Gruzija, Island, Izrael, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Tunis, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo. Posebna pozornost posvetit će se prijavama ukrajinskih istraživača.
Neki od kriterija za evaluaciju su: znanstvena izvrsnost, znanstveni i/ili društveni učinak predloženog istraživanja, potreba za korištenjem odabranih usluga i resursa, iskustvo glavnog istraživača i njegovog/njezinog tima u području istraživanja, izvedivost projekta, mogućnost suradnje među znanstvenicima iz više zemalja, spolna zastupljenost.
Zahtjevi se šalju elektronski putem mrežnog obrasca, a formular je dostupan i u pdf formatu kako bi oni koji se prijavljuju imali na raspolaganju listu sa svim pitanjima.

Rok za prijavu prijedloga je 25. svibnja 2022.

Javni poziv temelji se na specifikaciji objavljenoj u dokumentu Deliverable D6.5

 Više informacija o pozivu i kriterijima na stranicama projekta NI4OS-Europe: https://ni4os.eu/access/opencall/

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Svibanj 2022 07:47